Bekijk het origineel

LVMH vraagt rechter om enquête bij Gucci

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

LVMH vraagt rechter om enquête bij Gucci

Overnamestrijd gaat nieuwe fase in

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) -De overnamestrijd tussen de Franse en Italiaanse reuzen in luxegoederen LVMH en Gucci is een nieuwe fase ingegaan. Voor de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof eiste LVMH dat er een enquête wordt ingesteld naar de gang van zaken bij Gucci. Dit Italiaanse concern verzet zich hevig tegen zo'n langdurig onderzoek, dat "de bedrijfsvoering plat zal leggen".

Een enquête die door de Ondernemingskamer wordt opgelegd, is een zeldzame maatregel. Gucci vindt dat een overdreven stap en denkt dat er meer achter zit. Het zou LVMH er niet alleen om te doen zijn bepaalde zaken op te helderen, suggereerde advocaat P. Wakkie van Gucci gisteren. "Door middel van de enquête en door voorlopige voorzieningen probeert LVMH de bedrijfsvoering plat te leggen. De enige die daarvan profiteert is Louis Vuitton (LVMH)", betoogde Wakkie.

Het verloop van het proces kan ook voor Nederlandse ondernemingen van belang zijn. Omdat Gucci officieel in Amsterdam is gevestigd, wordt de spectaculaire overnamestrijd naar Nederlands recht beoordeeld.

LVMH en Gucci maken beide luxegoederen, zoals dure tassen en schoenen. Het Franse bedrijf wil Gucci overnemen, maar de Italianen verzetten zich en hebben zich gewend tot PPR, een Franse detailhandelsketen. Enkele maanden geleden gaf Gucci extra aandelen uit en plaatste die bij PPR.

LVMH verbaast zich over deze gang van zaken en wil daarom een onderzoek, zo luidt de lezing van advocaat M. Josephus Jitta. Ook na kritische vragen van de rechters bleef hij bij zijn vraag om een enquête.

Volgens Gucci hebben de Fransen nooit een serieus bod gedaan. Het bod dat nu voorligt bevat allerlei beperkende voorwaarden.

Rituele dans

Een maand geleden ontmoetten de kemphanen elkaar ook al in het Amsterdamse gerechtsgebouw. Toen oordeelde de Ondernemingskamer dat Gucci moest praten met LVMH. Dat is gebeurd en leverde niets op. Volgens LVMH omdat Gucci er een "rituele dans" van maakte.

Gucci zegt juist dat LVMH de gesprekken frustreerde. "Door LVMH is nooit te goeder trouw onderhandeld", klaagde Wakkie. Zo zou vertrouwelijke informatie zijn gelekt naar de pers en kwam LVMH met een bod "waarvan ze wist dat Gucci het niet zou accepteren."

De Ondernemingskamer doet op zijn vroegst op 3 juni uitspraak over de vraag of er een enquête moet komen. In het verleden hebben dergelijke zaken soms jaren geduurd, maar volgens LVMH-advocaat Josephus Jitta zijn in deze zaak een of twee maanden voldoende. Inmiddels hebben ook de aandeelhouders zich geroerd. Zowel de Nederlandse vereniging VEB als de Franse tegenhanger ADAM is toegelaten als belanghebbende in het proces. De aandeelhouders eisen meer openheid en veroordelen reddingsconstructies zoals tussen Gucci en PPR.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

LVMH vraagt rechter om enquête bij Gucci

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 april 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken