Bekijk het origineel

Rutten bepleit opheffen van ministeries

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rutten bepleit opheffen van ministeries

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Als hoogste ambtenaar op Economische Zaken beschouwde hij het al als zijn taak om regelmatig de knuppel in het hoenderhok te gooien. Nu grijpt prof. F. Rutten een interview aan om het opheffen van een aantal ministeries te bepleiten.

In Forum, het orgaan van de werkgeversvereniging VNO-NCW, stelt de dissident op de eerste plaats zijn 'eigen' ministerie van Economische Zaken ter discussie. "Ik kan me voorstellen dat het departement EZ op termijn samengaat met bijvoorbeeld Financiën. Ik denk dat de invloed van Jorritsma op het macro-economisch beleid beperkt is. Dé vakman voor het financiële overheidsbeleid zit op Financiën", analyseert Rutten.

Hij houdt de taken van zijn voormalige werkgever tegen het licht. EZ houdt zich bezig met energie, maar de energiemarkt wordt geliberaliseerd. Het directoraat-generaal Industrie en Diensten is ook al minder belangrijk aan het worden nu het bedrijfsleven zichzelf bedruipt.

Maar ook de ministeries van Landbouw en van Sociale Zaken moeten eraan geloven. "Als je daarbij beseft dat het landbouwbeleid in Brussel wordt gemaakt en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij deels overbodig wordt en bovendien het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelenheid minder te doen krijgt wegens het reorganiseren van de sociale zekerheid... Je moet dus ministeries gaan opheffen en samenvoegen", voorspelt de oud-topambtenaar.

Rutten was tussen 1973 en 1990 hoogste ambtenaar op EZ. Zijn opvolgers Geelhoed en vooral de huidige hoogste man Van Wijnbergen hebben zijn traditie om ferme uitspraken te doen voortgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Rutten bepleit opheffen van ministeries

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken