Bekijk het origineel

Welteke wordt nieuwe president Bundesbank

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Welteke wordt nieuwe president Bundesbank

Opvolger Tietmeyer van sociaal-democratischen huize

2 minuten leestijd

BONN (ANP) – Ernst Welteke is gisteren door de Duitse regering voorgedragen als de nieuwe president van de Bundesbank, de Duitse centrale bank. De 56-jarige centrale bankier uit Hessen volgt daarmee Hans Tietmeyer op. Die verlaat in augustus de Bundesbank. Tietmeyer (67) heeft de eens zo machtige centrale bank in Europa 6 jaar geleid.

Welteke wordt de zevende president van de Bundesbank. Zijn nominatie is geen verrassing want zijn naam circuleerde al enige maanden in Bonn. De Duitse oud-minister van Financiën Oskar Lafontaine was zeer van hem gecharmeerd. Voor Lafontaine's opvolger Hans Eichel is Welteke helemaal geen onbekende. Welteke zat onder meer bij de centrale bank van de deelstaat Hessen toen Eichel daar minister-president was.

Beiden zijn ook van sociaal-democratischen huize. Welteke heeft tussen 1974 en 1995 voor de SPD in Hessen diverse politieke functies bekleed. Onder Eichel was hij nog minister van Economische Zaken en van Financiën. Vanaf april 1995 leidde Welteke de directie van de centrale bank in Hessen.

Niet onomstreden

Zijn periode als centrale bankier in Hessen was niet geheel onomstreden. Welteke pleitte vurig voor soepeler voorwaarden voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie (EMU). Hij botste daarmee met Tietmeyer en de christen-democratische oud-minister van Financiën, Theo Waigel. Die wilden geen pardon voor landen die de financiën niet op orde hadden.

De vertrekkende Tietmeyer beleefde met Waigel zijn beste tijd. Vooral door hun halsstarrige houding nam de Europese Unie in 1997 het stabiliteitspact aan. Dat moet ervoor zorgen dat landen die deelnemen aan de EMU, en daarmee aan de euro, niet hun financiële teugels laten vieren.

Tietmeyer wilde van politieke invloed op het monetaire beleid niets weten. Onder zijn presidentschap bleef de onafhankelijke reputatie van de Bundesbank overeind. Hij moest niets hebben van Waigels opvolger Lafontaine, die maar bleef pleiten voor renteverlagingen.

De Duitse centralebankpresident liet zich ook gelden tijdens de benoeming van de eerste president van de Europese Centrale Bank (ECB). De toenmalige Duitse bondskanselier Helmuth Kohl neigde in mei 1998 in een tumultueuze Brusselse EU-vergadering er steeds meer naar zijn voorkeur uit te spreken voor de Franse kandidaat Jean-Claude Trichet. Tietmeyers woorden „bleib hart, Helmuth” galmden echter na, waarna Wim Duisenberg het toch nog werd.

Tanende invloed

Toch was Tietmeyers invloed tanende. Door de komst van de ECB werd de stem van de Bundesbank er één die moest opwegen tegen vijftien andere. Volgden voorheen vele centrale banken het beleid van de Bundesbank, nu moest Tietmeyer tijdens de tweewekelijkse vergaderingen van de ECB zijn eurocollega's overtuigen van een strak monetair beleid.

Dat ging hem niet slecht af. Pas een maand na Lafontaine's aftreden werd de rente door de ECB verlaagd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Welteke wordt nieuwe president Bundesbank

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken