Bekijk het origineel

Tellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tellen

2 minuten leestijd

"Leer ons alzo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen."

Psalm 90:12

Mozes begeert de dagen te leren tellen. Opdat men de broosheid en de kortheid van zijn leven mag zien en de uitnemendheid van het eeuwige leven. Want met die kennis krijgt men de middelen om in het eeuwige leven in te gaan. Zoals de jongeling in het evangelie die aan de Heere Jezus vraagt: "Goede meester, wat zal ik doen opdat ik het eeuwige leven hebbe?" O, die jongen ziet dat zijn leven op aarde zo snel kan eindigen. Als een droom gaat het voorbij.

Ieder ogenblik van de dag kan de doodsklok ook voor u luiden. Wie zou niet wensen de middelen te kennen om tot het eeuwige leven in te gaan? Daarom is het geen wonder dat Mozes in onze tekst wenst de Heere tot een leermeester te hebben en dat hij vraagt: "Leer ons alzo onze dagen tellen." Mozes wenst dat de Heere hem dat leert, niet alleen uitwendig door Zijn Woord, maar, wat meer is, ook inwendig door Zijn Geest. Dit zijn zaken die Gods kinderen van de Heere begeren. David zucht in Psalm 39: "Heere, maak mij bekend mijn einde."

Er is niets dat meer voor onze ogen moest komen dan onze sterfelijkheid. Er is niets waar wij minder over nadenken dan dat wij straks moeten sterven. Hoe beter wij de kortheid van ons leven verstaan, des te meer weten wij de tijd die nog over is te waarderen. Des te minder tijd de mens in de wereld heeft, des te nauwkeuriger zal hij zijn tijd moeten waarnemen. Dat zal hem leren de tijd uit te kopen.

Carolus Carolinus,

predikant te Heerenveen

(Heilige keurstoffen, 1704)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Tellen

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken