Bekijk het origineel

Wijs hart

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wijs hart

2 minuten leestijd

"Leer ons alzo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen."

Psalm 90:12

Het is Mozes niet genoeg dat men zijn dagen telt. O neen, er staat: "alzo". Mozes wil hiermee zeggen: "U moet tellen op een bepaalde wijze. U moet tellen zoals Gods kinderen tellen. Die tellen met een waar geestelijk begrip en met een recht verstand. Gods kind tracht zijn korte tijd wel te besteden, tot eer van God. Hetzij God hem zegent of slaat, hetzij Hij hem genade of kastijding doet toekomen, hij gedraagt zich dankbaar, gelovig en heilig."

Mozes vraagt verder in onze tekst of hij een wijs hart mag bekomen. Nadat hij eerst onderwijs wenste te ontvangen in de kortheid en de broosheid van dit leven, vraagt hij nu of hij dit met een wijs hart mag overdenken. De gedachte aan de kortheid en de broosheid van ons leven zal de mens aanzetten tot zelfkennis en om aan het laatste oordeel te denken. Hij zal overdenken dat de Heere ieder werk in het gericht zal brengen, hetzij goed, hetzij kwaad.

Een kort maar krachtig gebed van Mozes. Maar ach, wat zijn er weinig mensen die zich met deze dingen bezighouden, of de Heere dag aan dag om deze zaken smeken. Ze bidden liever om het goede van deze wereld te genieten en wensen in hun hart om eeuwig op deze wereld te mogen blijven. In plaats dat zij dagelijks bidden met Mozes: "Leer ons alzo onze dagen tellen", zijn ze in hun gedachten bezig hun goederen en hun geld te tellen. O mens, al deze dingen zullen straks vergaan. Zoek daarom eerst het koninkrijk Gods.

Carolus Carolinus,

predikant te Heerenveen

(Heilige keurstoffen,1704)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Wijs hart

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken