Bekijk het origineel

Bouterse het vuur aan de schenen gelegd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bouterse het vuur aan de schenen gelegd

Kroongetuige doet boekje open

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De kroongetuige in het proces tegen Bouterse beschuldigt de Surinaamse oud-legerleider van betrokkenheid bij twee recente drugstransporten.

Bouterse zit volgens de kroongetuige niet alleen achter de in Stellendam onderschepte partij van 440 kilo cocaïne in 1997, maar ook achter de wel geslaagde smokkel van 330 kilo naar Engeland.

Het openbaar ministerie (OM) kwam in maart, tijdens het eerste deel van het proces tegen Bouterse en zijn medeverdachten M. M. en R. L., met de kroongetuige op de proppen. Het gaat om de Belg P. van L., die zelf tot 8 jaar cel is veroordeeld wegens de mislukte smokkel van de 440 kilo cocaïne.

Smokkel

Op basis van de verklaringen die Van L. heeft afgelegd in ruil voor strafvermindering, kwam het openbaar ministerie vandaag bij de hervatting van het proces tegen Bouterse met een aanvullende dagvaarding. Behalve het in Stellendam onderschepte transport staat daar nu ook de smokkel naar Southampton op vermeld.

Van L. heeft tegen rechercheurs van het Haagse CoPa-team, dat onderzoek doet naar het vermeende Suri-kartel, verklaard dat hij in 1997 Bouterse enkele keren persoonlijk heeft ontmoet. Volgens Van L. heeft de voormalig adviseur van staat zich persoonlijk met de organisatie van de twee drugstransporten bemoeid.

De raadsman van Bouterse, mr. A. Moszkowicz, is niet onder de indruk van de beweringen van de kroongetuige. "Het gaat om één getuige die dit verklaart en in ons recht is één getuige geen getuige. Bovendien ontbreekt het ondersteunend bewijs", stelt Moszkowicz.

De advocaat hecht weinig waarde aan de voor Bouterse belastende verklaringen, omdat de kroongetuige is beloond met een strafvermindering. Daardoor is het risico te groot dat Van L. de rechercheurs naar de mond heeft gepraat, aldus Moszkowicz.

De Amsterdamse strafpleiter heeft ook tegen de nieuwe dagvaarding een verzoekschrift ingediend bij het gerechtshof in Den Haag. Daarin vraagt hij de strafzaak door de Rotterdamse rechtbank te laten behandelen, omdat het proces tegen Van L. daar ook heeft gediend.

Nietig proces

Eerder heeft het hof een verzoek om de strafzaak tegen Bouterse naar Rotterdam te verplaatsen al afgewezen. Moszkowicz is hiertegen in beroep gegaan bij de Hoge Raad. Ondanks de opschortende werking die hiervan uitgaat, is de rechtbank in Den Haag in maart met het proces tegen Bouterse begonnen. Volgens de rechters geldt de opschorting niet omdat Moszkowicz misbruik van procesrecht zou hebben gemaakt.

Moszkowicz bestrijdt dit. Volgens hem koerst de rechtbank in Den Haag af op een nietig proces. Hij laat ook deze week verstek gaan bij het proces. "Wat mij betreft is er geen proces, en dus ook geen voortzetting", aldus de strafpleiter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bouterse het vuur aan de schenen gelegd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 mei 1999

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken