Bekijk het origineel

Forse eis voor gewelddadige overvallen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Forse eis voor gewelddadige overvallen

2 minuten leestijd

DORDRECHT (ANP) - Voor het plegen van een reeks volgens justitie walgelijke, laffe en gruwelijke berovingen van oudere vrouwen in Dordrecht is gisteren achttien jaar cel geëist tegen de 26-jarige verdachte A. O. De berovingen, vaak met gebruik van een klauwhamer, hadden in 1998 plaats. Een van de slachtoffers overleed aan haar verwondingen.

Officier van justitie mr. H. Olthof baseerde de bewijsvoering op getuigenverklaringen en de werkwijze. In alle gevallen werden de oudere slachtoffers van achteren benaderd, met een klauwhamer of een ander hard voorwerp op het achterhoofd geslagen waarna de dader er met hun boodschappen, geld en waardepapieren vandoor ging.

Een van de vrouwen werd badend in het bloed op de bank in haar woning gevonden. Dagen later overleed zij in het ziekenhuis. De meeste berovingen gebeurden overigens op straat. De slachtoffers liepen licht tot zwaar, soms blijvend, hersenletsel op. De zaak tegen O. kwam pas echt aan het rollen toen een cheque van het dode slachtoffer bleek te zijn verzilverd.

Olthof wees erop dat voor de komst van de verdachte naar Nederland dergelijke gewelddadige feiten niet voorkwamen en na zijn aanhouding ook niet meer zijn voorgekomen. Daarmee probeerde de officier elke twijfel over de bewijsvoering bij de rechtbank weg te nemen.

O. hoorde de eis glimlachend aan. Een aantal feiten ontkende hij. De verdachte wordt volledig toerekeningsvatbaar geacht. De kans op herhaling is volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum groot.

Tegen een tweede Dordtse verdachte, de 26-jarige A. el A., werd vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. A. heeft belastende verklaringen over O. afgelegd. Hij zou onder meer samen met O. gestolen cheques hebben verzilverd. O. zou hem ook stoere verhalen over de berovingen hebben verteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juni 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Forse eis voor gewelddadige overvallen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juni 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken