Bekijk het origineel

Kabinet trekt miljard uit voor ICT-gebruik

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kabinet trekt miljard uit voor ICT-gebruik

Nederland wil koploperspositie in wereld

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet trekt de komende drie jaar een miljard gulden uit om de ontwikkeling en toepassing van informatie- en communicatietechnologie (ICT) te stimuleren. Hoewel premier Kok niet met een computer kan omgaan en de muis hanteert als een afstandsbediening, is Kok II overtuigd van het belang van ICT voor de moderne economie.

"Als we in 2002 niet op de eerste plaats staan, dan toch wel op de tweede plaats", liet minister Jorritsma van Economische Zaken gisteren weten bij de presentatie van het ambitieuze kabinetsplan "De digitale delta". Nederland neemt momenteel de zevende plaats in op de wereldranglijst van landen waar ICT wordt gebruikt. Alleen de Verenigde Staten, Singapore en de Scandinavische landen doen het volgens Information Society Index van IDC beter.

Per modem

Het kabinet stelt zichzelf ten doel dat over drie jaar minimaal een kwart van de publieke dienstverlening op elektronische wijze gebeurt. Het papieren belastingaangifteformulier mag wat het kabinet betreft plaats maken voor de elektronische aangifte, direct per modem, of per diskette. Minister Jorritsma: "ICT wordt net zo belangrijk als lezen en schrijven."

Het kabinet investeert een miljard gulden, maar zegt erbij dat de markt het grootste deel van het werk zelf moet doen. Zo hebben consumenten nog te weinig vertrouwen in betaalsystemen via de computer, wat de verkoop via Internet belemmert. Jorritsma wil een gedragscode overeenkomen met bedrijven. Ook bekijkt het kabinet of iedere Nederlander een digitale handtekening kan krijgen.

Nederland heeft grote mogelijkheden op het gebied van ICT, omdat 95 procent van de huishoudens in aangesloten op de kabel. "Dat is goud in de grond", aldus mevrouw Jorritsma. Al jarenlang verschijnen notities waarin wordt beschreven wat er allemaal méér mogelijk is dan tv-programma's verzenden als er maar een paar kleine aanpassingen worden verricht.

Probleem is echter dat de eigenaars van de kabel, KPN en het tv-kabelbedrijf, geen anderen willen toelaten op hun net. Daarom is het van belang dat er voor die twee bedrijven volwaardige concurrentie komt. Het kabinet wil die concurrentie stimuleren door het introduceren van de zogenaamde wireless local loop, een systeem ter vervanging van de kabel, waarbij een zendertje in de woonkamer contact maakt met het toegangspunt, verderop in de straat, van een nieuwe telefoonmaatschappij.

"Als je een kabel in je voortuin moet laten graven, komt concurrentie niet van de grond", meent staatssecrataris De Vries (Telecommunicatie). Eind dit jaar moet de wireless local loop al worden toegepast. Omdat de zendertjes maar kleine afstanden hoeven te overbruggen, nemen ze niet veel 'ruimte' in de ether in beslag.

Vrije toegang

Binnenkort gaan de ministeries weer praten met de kabelwereld. Ze onderzoeken of de kabelbedrijven gedwongen kunnen worden om derden op hun net toe te laten. In de telefoniewereld gebeurt dat al: KPN Telecom is verplicht om zijn eigen lijnen te verhuren aan concurrenten. In ruil voor deze vrije toegang krijgen de kabelbedrijven meer vrijheid bij het bepalen welke zenders ze doorgeven en bij het gebruiken van decoders.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Kabinet trekt miljard uit voor ICT-gebruik

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken