Bekijk het origineel

Bloed voortaan getest op hepatitis-C-virus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bloed voortaan getest op hepatitis-C-virus

Borst heeft moeite met uitsluiten homodonor

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Met een nieuwe test valt hepatitis C, een gevaarlijke vorm van leverontsteking, sneller op te sporen in het bloed. De bloedbanken gaan vanaf 1 juli al het donorbloed op deze nieuwe manier testen op de aanwezigheid van het virus. Dat maakt het Nederlandse bloed nog veiliger.

Tot nu toe werd het bloed getest op antistoffen tegen het hepatitis-C-virus. Maar het kan weken of maanden duren -de zogenaamde window-periode- voordat iemand met het virus onder de leden, antistoffen heeft gevormd. In die tijd kan hij het virus ongemerkt via bloeddonaties verspreiden. De nieuwe test spoort het erfelijk materiaal (DNA) van het virus op. Het benodigde bloed -twee buisjes- wordt afgenomen via de slang van de plastic zak waarin het donorbloed wordt opgevangen. De donor hoeft dus niet extra te worden geprikt. "Nederland loopt hiermee voorop in de wereld", aldus C. van der Poel van de bloedbanken.

Aids

Hepatitis C is een zeer besmettelijke aandoening. Overdracht van het virus heeft plaats via bloed en seksueel contact. De kans dat iemand via donorbloed hepatitis C oploopt is in Nederland niet zo groot. Het gaat om twee besmettingen per miljoen transfusies. Als bloed van een besmette donor echter wordt 'gepoold' over meer dan één donatie kan de hele 'pool' besmet raken.

Sanquin, de overkoepelende organisatie van de bloedbanken, studeert op een methode om ook hiv, het virus dat aids veroorzaakt, met een DNA-test op te sporen. Om hiv-besmetting door donorbloed zoveel mogelijk te voorkomen, mogen mannen die ooit seks hebben gehad met een andere man geen bloed geven. Ook mensen die seks hebben gehad in ruil voor drugs of geld, zijn uitgesloten. De bloedbanken volgen hiermee een Europese aanbeveling.

Sanquin gaat wel kijken hoe zusterorganisaties in andere Europese landen hiermee omgaan. Dat gebeurt onder politieke druk van minister Borst van Volksgezondheid. Voorlopig handhaaft Sanquin echter de huidige regels. "Veiligheid van bloed(producten) en harmonisatie in de Europese Unie staan voorop", aldus M. de Bruijn van Sanquin.

Borst is ontevreden over die opstelling, zo bleek eerder deze week uit een door haar verstuurde brief aan de stichting. De Tweede Kamer, en ook minister Borst, willen de richtlijn die Sanquin nu hanteert, verbreden. Iedereen die riskant seksueel gedrag vertoont en daardoor risico's loopt op seksueel overdraagbare aandoeningen als aids, zou van bloeddonatie moeten worden uitgesloten. Veilig vrijende homo's zouden volgens die omschrijving wel bloeddonor kunnen zijn. Sanquin is bang dat die brede omschrijving keuringsartsen onvoldoende handvatten geeft voor een juiste risico-inschatting.

Ook heeft Borst in een eerder gesprek met Sanquin geopperd om iemand die risicovol seksueel gedrag vertoont of heeft vertoond, niet definitief af te keuren als donor, maar slechts voor bepaalde tijd. Sanquin vindt dat dit verantwoord kan zijn, wanneer de termijn tussen besmetting met bijvoorbeeld hiv en het aantonen ervan bekort kan worden. Nu bedraagt die periode voor aids drie tot zes maanden.

Vertrouwen

Het Nederlandse publiek heeft een groot vertrouwen in de veiligheid en de beschikbaarheid van het Nederlandse donorbloed. Het krijgt een dikke acht, zo bleek uit een peiling van het onderzoeksbureau NIPO in opdracht van Sanquin.

Ruim 630.000 mensen, ongeveer 6 procent van de Nederlandse volwassenen, is bloeddonor. Ieder jaar haakt ongeveer 10 procent af. Zij vinden zich te oud, houden er mee op om gezondheidsredenen of vinden het te veel moeite. De bloedbanken moeten dus voortdurend nieuwe mensen werven.

Zij kunnen putten uit een ruim potentieel. Volgens de NIPO-peiling is eenderde van de mensen die geen donor zijn, naar eigen zeggen wel bereid bloed te geven. Veel mensen doen het niet omdat zij er nooit bij hebben stilgestaan. Voor 16 procent van de niet-donoren is angst de reden. Donoren zijn vooral te vinden onder mensen van 35 jaar en ouder. Onder de jongeren laten velen het afweten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bloed voortaan getest op hepatitis-C-virus

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juni 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken