Bekijk het origineel

Zestien jaar geëist tegen Desi Bouterse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zestien jaar geëist tegen Desi Bouterse

"Hij staat op de hoogste criminele ladder"

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Officier van justitie mr. E. Harderwijk heeft gisteren voor de rechtbank in Den Haag zestien jaar cel en een boete van 5 miljoen gulden geëist tegen Desi Bouterse.

Volgens Harderwijk is er voldoende bewijs dat de ex-legerleider de grote baas is van het zogenoemde Suri-kartel, dat grote hoeveelheden cocaïne naar Nederland smokkelde.

Tegen medeverdachte R. L. eiste justitie veertien jaar cel en 3 miljoen gulden boete. Volgens het openbaar ministerie runde hij een eigen poot van het zogeheten Suri-kartel en regelde hij diverse cocaïnetransporten naar Nederland.

Voor verdachte M. M. wil het OM dat de rechtbank hem een gevangenisstraf van drie jaar en een kwart miljoen gulden boete oplegt. Hij is volgens Harderwijk medeplichtig aan cocaïnesmokkel omdat hij geldzaken voor de organisatie van Bouterse regelde.

Justitie heeft de rechtbank ook een bevel tot gevangenneming gevraagd voor deze drie verdachten. Dit bevel zou het eenvoudiger maken om Bouterse en L. in het buitenland te laten aanhouden en om hun uitlevering te vragen.

Nietig

Bouterse is volgens Harderwijk de absolute leider van het Suri-kartel. "Hij staat op de hoogste criminele ladder", stelt de officier. In Den Haag staat Bouterse terecht voor directe betrokkenheid bij vijf cocaïnetransporten, waarvan een in 1997. Zestien jaar cel en 5 miljoen gulden boete is het maximum dat voor deze feiten te eisen is, meent Harder wijk.

Aanvankelijk werd Bouterse ook nog verdacht van een transport dat in maart 1991 op de luchthaven Zaventem in België werd onderschept. Maar daarvoor is bij nader inzien onvoldoende bewijs, zegt de officier.

Het proces tegen Bouterse wordt bij verstek gevoerd, omdat zowel de verdachte als zijn raadsman, de Amsterdamse strafpleiter mr. A. Moszkowicz, weigert te verschijnen. Moszkowicz boycot het proces omdat de rechtbank in Den Haag is begonnen terwijl er nog een procedure over verplaatsing naar Rotterdam liep. Het proces is daarom nietig, stelt de raadsman.

Moszkowicz zegt dat hij daarom ook niet kan reageren op de eis tegen zijn cliënt. "Ik beschouw alles nietig wat met dit proces te maken heeft, dus ook dit requisitoir", zegt de strafpleiter. "Deze eis lijkt misschien wel het einde, maar het is juist het begin."

Harderwijk gaf na afloop van het requisitoir toe dat door dit proces het Suri-kartel nog niet is uitgeschakeld. En dat was wel een van de doelstellingen voor het begin van het onderzoek naar het vermeende drugssyndicaat. "De organisatie is niet volledig weggepoetst", concludeert ook de magistraat.

Tijdens zijn requisitoir noemde Harderwijk de namen van een groot aantal kompanen van Bouterse, onder wie Graanoogst en Rozendaal. Dat zij niet samen met Bouterse terechtstaan, is een gevolg van de door justitie gevolgde strategie. "De meeste aandacht is gericht geweest op de chef die de club leidt. Tegen hem, Bouterse, hebben we een redelijk dikke zaak", concludeert Harderwijk.

Bedreigd

Aan het proces tegen Bouterse en zijn twee medeverdachten is meer dan tien jaar onderzoek voorafgegaan. Volgens Harderwijk is de lange duur te verklaren uit het gebrek aan medewerking door de Surinaamse autoriteiten en het "interne sanctiesysteem" van het Suri-kartel. Afvalligen zijn bedreigd of zelfs vermoord, waardoor getuigen niet stonden te trappelen om verklaringen tegen Bouterse en handlangers af te leggen.

Harderwijk is optimistisch dat Bouterse na zijn veroordeling toch ooit achter Nederlandse tralies verdwijnt. Op enig moment, zo redeneert de officier van justitie, verlaat de Surinamer zijn land. Dan kan hij worden gearresteerd. Vandaag hielden de advocaten van M. hun pleidooi.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Zestien jaar geëist tegen Desi Bouterse

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken