Bekijk het origineel

Marokkanen helpen politie uit de nood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Marokkanen helpen politie uit de nood

Massale vechtpartij op Amsterdams plein

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Een groep Marokkaanse jongeren is zaterdagavond de politie te hulp geschoten toen agenten belaagd werden door een vechtende menigte op het Mercatorplein. Aan het einde van een feest op het plein gingen feestgangers massaal met elkaar op de vuist. Toen de politie zich ermee bemoeide, richtte de agressie zich tegen hen. Een groep Marokkanen redde de agenten.

Vorig jaar ontstonden er nog grote rellen in Amsterdam-West toen Marokkaan se jongeren zich tegen de politie keerden. Sindsdien is er hard gewerkt aan het verbeteren van het contact tussen de Marokkanen en de politie.

De goede sfeer op het feest zaterdagavond sloeg om toen een lid van de laatste optredende band opruiende liederen begon te zingen. De politie had de hele dag, zonder al te veel problemen, een oogje in het zeil gehouden bij het festijn.

Een massale vechtpartij ontstond aan het slot nadat een zanger een T-shirt in het publiek gooide. Twee agenten die de groep uit elkaar wilden halen, werden zelf doelwit van de vechtersbazen. "De agenten hadden geluk dat de Marokkanen hun te hulp schoten, anders had het wel eens heel anders af kunnen lopen", aldus een politiewoordvoerder.

De politie trommelde tientallen agenten uit de hele stad op om de menigte tot bedaren te brengen. De mobiele eenheid werd achter de hand gehouden. De politie verrichtte zeven arrestaties. Vier agenten raakten gewond, zij moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

Grote moeite

De politie had grote moeite om het plein leeg te krijgen. Ondanks verschillende oproepen bleven de feestgangers hangen op en rond het Mercatorplein. Vanuit groepen werd de politie bekogeld met blikjes en stenen. Tegen tien uur was het weer redelijk rustig. Wel bleef de politie tot middernacht aanwezig om de boel in de gaten te houden. Bij het feest waren zeker duizend mensen aanwezig. Er werden zes arrestaties verricht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Marokkanen helpen politie uit de nood

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken