Bekijk het origineel

Zware slag voor tabaksindustrie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zware slag voor tabaksindustrie

Concerns aansprakelijk voor schadelijke gevolgen roken

3 minuten leestijd

NEW YORK - Een jury in Miami in de Amerikaanse staat Florida acht Amerikaanse sigarettenfabrikanten schuldig aan het verkopen van een "gebrekkig product" en de gevolgen daarvan voor de consument. Deze uitspraak kan de tabaksindustrie verplichten tot de uitkering van schadevergoedingen van honderden miljarden dollars.

Het was de eerste keer dat een groep sigarettenfabrikanten waaronder Philip Morris en R. J. Reynolds Tobacco werd aangepakt door een groep klagers. Het ging hierbij om een zogeheten "class action lawsuit". Dit houdt in dat er een schadeclaim wordt ingediend namens een bepaalde groep en dat iedereen die in dezelfde situatie verkeert zich bij de klagers kan aansluiten.

In dit geval sloten 500.000 inwoners van Florida zich aan bij de oorspronkelijke klagers, die de tabaksindustrie ervan beschuldigden willens en wetens een "gebrekkig product" te verkopen waarvan de consumptie schadelijke of zelfs fatale gevolgen kan hebben. Advocaat Robert Heim stelde namens de sigarettenfabrikanten "dat iedereen de risico's van het roken kent." Dat betekent volgens hem dat iedereen die toch rookt zelf voor de gevolgen moet opdraaien.

Misleid

Namens de klagers meende Stanley Rosenblatt dat de tabaksindustrie het publiek jarenlang heeft misleid ten aanzien van de risico's van het roken. Daarbij werden onderzoeksresultaten verdonkeremaand en onderzoeksprojecten die al te ongunstig uitvielen werden eenvoudigweg stopgezet. Onderzoek naar de productie van 'gezonde' sigaretten werd afgebroken. En toen de volwassen Amerikanen minder gingen roken, richtten de fabrikanten hun verleidingskunsten meer op de jeugd. De tabaksindustrie dient de volle verantwoordelijkheid voor de gevolgen van dit beleid te dragen, zo meende Rosenblatt.

Rechter Robert Kaye waarschuwde de klagers, van wie een groot aantal in de rechtszaal aanwezig was, dat er nog het een en ander te doen is. Na de formele uitspraak van de jury dat zij de fabrikanten schuldig acht, moeten de schadevergoedingen namelijk worden vastgesteld. Die gaan in de honderden miljarden dollars lopen.

Juridisch en psychologisch is de uitspraak in Miami een zware klap voor de tabaksindustrie. In een aantal individuele schadeclaims werden in de afgelopen jaren afwisselend klagers of de tabaksindustrie in het gelijk gesteld. Advocaat Heim acht het "zeer waarschijnlijk" dat de sigarettenfabrikanten in beroep gaan.

Na de uitspraak zullen gingen de koersen van de tabaksfabrikanten op Wall Street aanzienlijk omlaag, maar beursdeskundigen verwachten snel herstel, misschien al vandaag. "Dit was een proces waarvan de uitkomst was verwacht", aldus een van hen. Hij verwacht dat de tabaksindustrie de zaak in beroep zal winnen.

In november kwamen de fabrikanten en de Amerikaanse staten een schikking overeen van 206 miljard dollar. Daarmee kocht de industrie claims af van staten die stelden dat de industrie zelf moest opdraaien voor de ziektekosten van zieke rokers. Die schikking geldt echter niet voor individuele rokers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Zware slag voor tabaksindustrie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken