Bekijk het origineel

Iran in crisis door studentenprotesten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Iran in crisis door studentenprotesten

Kloof hervormers-gematigden groeit

3 minuten leestijd

TEHERAN - Doordat protesten van studenten zich uitbreiden lijkt Iran in een ernstige crisis te zijn beland. In Teheran en een paar andere steden gingen studenten gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag de straat op. Veiligheidstroepen grepen hardhandig in, waarbij een dode en tientallen gewonden vielen. Vanochtend verzamelden duizenden studenten zich bij de centrale moskee van de universiteit van Teheran.

Hevige schermutselingen deden zich gisteren voor in de stad Tebriz, in het noordwesten. Bij een demonstratie op de universiteitscampus zouden volgens de gematigde krant Ayra "tien tot vijftien studenten" gewond zijn geraakt en naar een ziekenhuis vervoerd. Na afloop van de manifestatie vernielden de studenten ramen van openbare gebouwen en banken. De politie joeg de demonstranten uiteen.

De studenten waren woedend over het gewelddadig politie-ingrijpen tijdens een demonstratie in de nacht van donderdag op vrijdag, waardoor minstens vijf studenten om het leven kwamen. De Nationale Veiligheidsraad spreekt nog steeds tegen dat er die bewuste nacht doden zijn gevallen.

Het beknotten van de persvrijheid door het conservatieve Iraanse parlement betekende donderdag het begin van de studentenprotesten. Een speciaal gerechtshof besloot toen de hervormingsgezinde krant Salaam te verbieden. De uitgever van de krant zal terecht moeten staan voor een geestelijke rechtbank, meldde het officiële Iraanse persbureau IRNA vanochtend. Haviken domineren de rechtbank.

De universiteit van Teheran gaat een week dicht. Voor de gesloten poorten riepen gisteren zo'n 12.000 studenten leuzen tegen conservatieve politici als de leider van de rechterlijke macht, ayatollah Jasdi, en televisiedirecteur Laridsjani. Gemaskerde betogers riepen leuzen als "Ik ga de moordenaars van mijn broer vermoorden."

Ook eisten de studenten het aftreden van politiechef Lotfian. Verder willen zij dat ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van het land, garant staat voor hun veiligheid. Het is in de Islamitische Republiek zeer uitzonderlijk dat de opvolger van imam Khomeini openlijk wordt bekritiseerd.

De studentenprotesten zijn de ernstigste vorm van sociale onrust sinds de Iraanse revolutie van 1979, toen de ayatollahs de macht overnamen. Zij zijn een uitvloeisel van de machtsstrijd die al enige tijd gaande is tussen de hervormingsgezinden onder leiding van president Mohammed Khatami en de fundamentalistische haviken, die Khamenei als voorman hebben.

Ontslag

De Nationale Veiligheidsraad ontsloeg gisteren brigadegeneraal Sadat Ahmadi en diens plaatsvervanger, die niet bij naam werd genoemd, en droeg hen aan de justitie over. Beiden waren verantwoordelijk voor de bestorming van een studentenhuis in Teheran. Bij de bestorming werd een soldaat, die buiten diensttijd als gast in het studentenhuis verbleef, dodelijk getroffen door een kogel en raakten een politieman, een student en een gewone burger gewond, meldde de Iraanse staatstelevisie. Zeven personen die bij de bestorming waren betrokken zitten nog in hechtenis.

Het machtigste Iraanse college riep tot kalmte op en verbood vriendelijk doch dringend verdere demonstraties. Voorzitter Khatami bekritiseerde het politiegeweld scherp, maar zei dat nieuwe ongeregeldheden zijn programma van democratische veranderingen in gevaar kunnen brengen.

De president weigerde het ontslag van minister van Onderwijs Moïn te aanvaarden. Die was uit protest tegen het staatsgeweld samen met de rector van de Universiteit van Teheran en een groot aantal faculteitsvoorzitters opgestapt.

In Den Haag en andere Europese steden gingen leden van de omstreden gewelddadige oppositiebeweging "Raad van Verzet in Iran" de straat op ter ondersteuning van de studenten.

Zie ook pag. 4: "De openbare 'knieval' van Khamenei".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Iran in crisis door studentenprotesten

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken