Bekijk het origineel

Iraanse studenten de wacht aangezegd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Iraanse studenten de wacht aangezegd

Ook gewone volk mengt zich nu in betogingen

3 minuten leestijd

TEHERAN - De Iraanse minister van Defensie, Ali Shamkhani, heeft de studenten die al zes dagen massaal voor meer democratie demonstreren gisteren gewaarschuwd dat de orde vandaag "koste wat kost" zal worden hersteld. Ook de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft de veiligheidstroepen en islamitische milities opdracht gegeven de betogingen in Teheran neer te slaan en de openbare orde te herstellen. De Iraanse radio verspreidde gisteren deze verklaring van Khamenei.

Shamkhani zei voor de televisie dat het protest was begonnen met "gerechtvaardigde en logische" eisen van de studenten, maar dat nu "anderen" poogden misbruik van de situatie te maken om "hun eigen belang en dat van hun meesters te dienen."

Gisteren namen behalve studenten voor het eerst ook gewone Iraniërs deel aan de betogingen tegen de aartsconservatieve geestelijkheid, die de door president, Mohammad Khatami, beloofde sociale en politieke hervormingen probeert tegen te houden. De woede van de betogers richtte zich met name tegen de hoogste geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, die het conservatieve kamp aanvoert. De conservatieve haviken hebben hun aanhang opgeroepen eveneens op de been te komen en bezit van de straten te nemen. De oproep werd door Radio Teheran, de spreekbuis van de conservatieve fundamentalisten in de Iraanse top, uitgezonden.

Khatami en gematigde kranten hebben opgeroepen tot een einde aan de protestacties, uit vrees dat een geweldsspiraal ontstaat en er helemaal niets meer terechtkomt van de door de gematigde president nagestreefde hervormingen. De conservatieven hebben die hervormingen weten tegen te houden via Khamenei, die de strijdkrachten, politie, rechterlijke macht, geheime dienst en de staatsomroep beheerst.

De betogingen pro-Khatami hebben zich de afgelopen dagen uitgebreid tot Teheran, Tabriz en zeker zeven andere Iraanse steden, een teken hoe wijdverbreid de frustratie over de tegenwerking van de behoudende geestelijkheid is. Maar via Radio Teheran hebben de conservatieven hun medestanders opgeroepen vandaag een massabijeenkomst te houden. Daarmee zouden zij tegenover Khatami willen tonen dat ook zij volop steun hebben.

De onrust in Iran begon vorige week donderdag na de gewelddadige bestorming van een studentenhuis op de campus van de Universiteit van Teheran door de politie, nadat de studenten hadden gedemonstreerd tegen een verbod op de liberale krant Salam, dat de autoriteiten daags tevoren hadden afgekondigd. Bij de bestorming kwam één persoon om het leven en raakten twintig anderen gewond. Maatregelen tegen de direct verantwoordelijke politiechefs bleken onvoldoende om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Khatami noemde de bestorming van het studentenhuis gisteren op de Iraanse televisie "uitermate bitter en onverdraaglijk." Maar hij zei dat zich de afgelopen dagen bij de betogers anderen hebben gevoegd die er alleen maar op uitzijn onrust te stoken. "Sommigen van de arrestanten hebben niets met studenten of universiteiten te maken", zei hij. "Het is voor ons zonneklaar geworden dat zij geen studenten zijn en kwade bedoelingen hebben. Wij zullen hun het hoofd bieden."

Traangas

Meer dan 10.000 mensen negeerden gisteren het demonstratieverbod dat de autoriteiten maandag voor Teheran hadden afgekondigd. Hoewel de politie met behulp van traangas, lijfelijk geweld en tientallen arrestaties en met steun van de conservatieve Basij-militie binnen enkele minuten een einde maakte aan de bij de universiteit gehouden protestbijeenkomst, zette een deel van de demonstranten hun protestacties elders voort. Daarbij werden autobussen in brand gestoken en winkelruiten ingeslagen en werd ook geprobeerd de kantoren van de conservatieve krant Kayhan in de as te leggen.

Met knuppels gewapende leden van Ansar, een knokploeg die door conservatieve machthebbers tegen kritische opponenten wordt ingezet, bezetten belangrijke kruispunten in de stad om verdere betogingen van de aanhang van Khatami te verhinderen. Waar Ansar verscheen, sloten winkels en banken hun deuren en maakten voetgangers zich uit de voeten, zeiden ooggetuigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Iraanse studenten de wacht aangezegd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken