Bekijk het origineel

Trostomaten door VS niet extra belast

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Trostomaten door VS niet extra belast

Fransen en Duitsers het zwaarst gestraft

2 minuten leestijd

NEW YORK - Washington heeft de lijst met Europese producten bekendgemaakt die vanaf 29 juli worden belast met 100 procent extra importheffingen. Deze strafheffingen zijn het gevolg van het hormonendispuut tussen de Vere nigde Staten en de Europese Unie. Nederlandse trostomaten die op een voorlopige lijst stonden, komen niet op de definitieve lijst voor.

De VS mogen voor 116,8 miljoen dollar (249 miljoen gulden) extra heffingen opleggen. Dat bedrag vertegenwoordigt volgens de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de schade die wordt veroorzaakt door het Europese verbod op de import van vlees dat met hormonen is bewerkt. In de EU is alle gebruik van hormonen in de vleesindustrie verboden. Daarom heeft men ook een importverbod afgekondigd voor dergelijk vlees. Volgens de EU kan het gebruik van hormonen in vlees schadelijk zijn voor consumenten.

Schending

De Verenigde Staten staan hormoongebruik wel toe en beschouwen het Europese verbod als een schending van internationale handelsafspraken. Washington heeft de kwestie voorgelegd aan de WTO en die heeft de VS gelijk gegeven. Daarom mogen de Amerikanen nu strafheffingen opleggen voor eerdervermeld bedrag. Nederland komt daar betrekkelijk goed af. De trostom aten zijn van de definitieve lijst verdwenen en het is nog niet duidelijk of Nederlands rundvlees en varkensvlees worden getroffen.

Frankrijk, Duitsland, Italië en Denemarken worden het zwaarst getroffen, omdat deze landen volgens de Amerikaanse handelsgezant voor Landbouwzaken, Peter Scher, de meeste invloed hebben gehad op het importverbod voor hormonenvlees. Groot-Brittannië blijft gespaard, omdat Londen de VS heeft gesteund. De smulpapen in Amerika moeten de komende maanden extra in de buidel tasten voor onder meer ganzenleverpaté, Roquefort-kaas, mosterd, uien en truffels.

Niet overtuigend

Verder worden artikelen zoals Deense ham, Italiaanse en Duitse tomaten en Duitse soepen door de Amerikaanse maatregel getroffen. "Deze sancties maken duidelijk dat Europa niet op eigen houtje internationale handelsregels vaststelt", aldus Scher. De WTO heeft geen partij gekozen in het wetenschappelijke dispuut over de vraag of hormonen nu wel of niet kunnen. Maar volgens een bemiddelingscommissie heeft de Europese Unie "niet overtuigend" aangetoond dat hormonen schadelijk zijn.

In een vergelijkbaar dispuut over het Europese importbeleid voor bananen kregen de Verenigde Staten ook al gelijk van de WTO. De EU bevordert de import van bananen uit eigen of voormalige koloniën. De import van goedkopere 'dollarbananen' uit Latijns-Amerikaanse landen wordt relatief zwaarder belast. Ook hier vielen de Amerikaanse sancties ter waarde van 191,4 miljoen dollar (409 miljoen gulden) voor ons land gunstig uit, omdat Nederland en Denemarken zich tegen het EU-beleid hadden verzet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Trostomaten door VS niet extra belast

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juli 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken