Bekijk het origineel

Iepziekte treft ruim 80.000 bomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Iepziekte treft ruim 80.000 bomen

Veroorzaker gedijt goed bij warm weer

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Dit jaar worden in Nederland naar verwachting zeker 80.000 iepen geveld door de iepziekte. Dat zegt een woordvoerder van de Bomenstichting in Utrecht.

Vorig jaar werd bijna 8 procent van alle iepen in Nederland besmet met de ziekte. Nederland telt ongeveer 1 miljoen iepen. De meeste iepen staan in de kuststreek, omdat de bomen ongevoelig zijn voor zeewind. De kustprovincies lijden dan ook het sterkst onder de ziekte.

In Friesland is de iepziekte op grote schaal uitgebroken. Duizenden bomen moeten worden gerooid. Volgens een woordvoerder van de provincie is dit de grootste explosie in vijftien jaar.

Ook in Zeeland is het aantal besmette bomen "aanzienlijk. We zijn op dit moment de zieke bomen aan het merken. Aantallen kan ik nog niet geven", zegt een woordvoerder van een Zeeuws waterschap.

In de duinstreek van Noord-Holland zijn vele honderden bomen besmet met de ziekte. De gemeente Amsterdam heeft al zeker tweehonderd bomen moeten kappen omdat zij aan de dodelijke ziekte leden. In omringende gemeenten waren dat er enkele honderden per gemeente.

Als een iep eenmaal ziek is, kan hij binnen twee weken volledig verdord zijn. Het hout van zieke en dode iepen is waardeloos. "Zelfs voor de open haard is het niet geschikt", zegt een woordvoerder van de Iepenwacht.

Schimmel

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en kan nauwelijks worden bestreden. Bovengronds verspreidt de iepenspintkever de ziekte. Deze nestelt zich in de zieke boom en legt eitjes tussen de bast en de stam. De bast moet dan ook van de boom worden verwijderd nadat hij is gekapt. Ondergronds kunnen iepen elkaar de ziekte doorgeven via vergroeiing van wortels en houtvaten.

Vijftien jaar geleden was er in het hele land sprake van massale iepziekte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Iepziekte treft ruim 80.000 bomen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken