Bekijk het origineel

Redding op het strand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Redding op het strand

Pabo'ers doen recreatiewerk op Zeeuwse camping

3 minuten leestijd

AAGTEKERKE - Zo'n 200 versierde fietsen met evenzoveel kinderen staan klaar voor actie. De wielen en frames zijn bedekt met verschillende kleuren crêpe-papier. Vandaag heeft het recreatieteam op camping Schoolzicht in Aagtekerke voor de jonge kinderen een fietsoptocht in petto. Het team bestaat dit jaar uit vier pabo'ers.

Voor een van hen, Lia van Pel (23), is het tegelijkertijd de afstudeerperiode. Lia, Marieke van Wely (21), Jacco de Bree (21) en Geert de Ruiter (20) lopen drie weken lang stage en krijgen er studiepunten voor. Allevier gaan ze naar het vierde leerjaar van de pabo De Driestar in Gouda.

Het idee om recreatiewerk te doen als stage werd vorig jaar geboren. Geert en Lia deden toen voor het eerst campingwerk op Schoolzicht. "In de krant stond een advertentie en we hebben gereageerd," vertelt Lia. "Het was een heel leuke tijd." Toen de jongelui vorig jaar na de vakantie op school kwamen, maakte een van de docenten geschiedenis, G. Bergacker, ze warm om op een camping stage te gaan lopen.

Bergacker: "Ons gezin stond vorig jaar op een camping in Drenthe. Daar hield een recreatieteam van pabo'ers van de Christelijke Hogeschool Ede de kinderen bezig. Ik heb dat aangezien en het leek mij een zinvolle bezigheid voor studenten om op af te studeren. Op school heb ik er met mijn klas over gesproken en meteen waren de studenten enthousiast."

Voorbereiding

Geert, die al jaren met zijn ouders naar de Zeeuwse camping op vakantie gaat, legde contact met campingeigenaar P. de Visser. "Die was meteen enthousiast," vertelt Geert. Na enkele weken stevige voorbereiding konden hij en zijn drie jaargenoten beginnen met het campingwerk.

Marieke: "De zaterdag voordat we begonnen, hebben we ons voorgesteld aan de mensen op de camping. We maakten een kennismakingsgids en deelden die uit. De maandag daarop startten we."

De afgelopen weken hebben de pabo'ers heel wat leuke dingen gedaan. De eerste week was het thema "Indianen". Marieke: "Tijdens een spel werd degene die gewonnen had opperhoofd. De week erop stond het thema "Ridders" centraal. De winnaar van het spelcircuit werd tot ridder geslagen."

Naast de centrale thema's organiseerde het recreatieteam ook nog andere activiteiten, zoals volley- en voetbal. Marieke: "We hebben ook een Klaas Vaak-optocht georganiseerd. 's Avonds gingen we met z'n allen naar het sportveld. Daar lazen we een verhaaltje. Aan het eind van de avond kregen de kinderen allemaal een handje 'slaapzand'. Enkele kinderen waren heel verontwaardigd. Het slaapzand bleek gewoon zand te zijn."

De jongens organiseerden een survivaltocht op het strand. Jacco: "Een aantal mensen ging de zee in en speelde voor drenkeling. De campinggasten moesten vanaf het strand de 'drenkelingen' uit het water halen en naar de duinen brengen. Iedereen was heel fanatiek bezig."

De kinderen deden mee aan een lampionoptocht. Lia: "Die activiteit was een succes. Overdag maakten de kinderen van melkpakken een lampion. 's Avonds mochten ze allemaal langer opblijven. Het was een prachtig gezicht, al die lichtjes."

Draaiboek

De pabo-studenten maken na de drie weken stage een draaiboek voor de campingeigenaar. Van elke dag evalueren ze de activiteiten. Het viertal vindt de stageweken heel zinvol. "Je leert bijvoorbeeld ter plekke improviseren als de groep kinderen kleiner uitvalt dan je verwacht."

Lia mag de campingperiode gebruiken om af te studeren. Ze is daardoor komend schooljaar eerder gereed met haar studie. De andere drie hoeven in het vierde jaar twee weken minder stage te lopen. Het campingwerk levert hun zelfs twee studiepunten op.

Campingeigenaar De Visser is goed te spreken over het recreatieteam. "Het neemt ons heel wat werk uit handen. Ook is het belangrijk dat kinderen van campinggasten op een verantwoorde en goede manier worden beziggehouden. Ik heb daarom het liefst pabo-studenten in het recreatieteam. Die weten immers hoe ze met kinderen om moeten gaan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 augustus 1999

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Redding op het strand

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 augustus 1999

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken