Bekijk het origineel

Lof voor optreden politie op het Mercatorplein

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lof voor optreden politie op het Mercatorplein

Raadsfracties Amsterdam begripvol

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politiek is vol lof over het politieoptreden tijdens de rellen op het Mercatorplein op 3 juli. Tachtig agenten veegden met knuppels en honden het plein leeg nadat er een vechtpartij was uitgebroken. Dat gebeurde tijdens een optreden van De Spookrijders, waarvan de zanger beledigingen over de politie schreeuwde.

Ook de evaluatie die de politie zelf opstelde kan rekenen op veel complimenten van de raadsfracties. Dat de korpsleiding de hand in eigen boezem steekt en gemaakte fouten toegeeft, levert veel waardering op. Dat bleek gisteren tijdens de commissievergadering algemene zaken op het stadhuis.

Op het Mercatorplein werd op 3 juli een jongerenfestival gehouden. Aan het eind brak er een vechtpartij uit om een T-shirt. Toen twee agenten wilden ingrijpen, richtte een grote groep mensen zich tegen hen. De politiemensen riepen daarop versterking in.

De Amsterdamse politiek toonde zich gistermiddag vol begrip over het optreden. Iedereen was het erover eens dat agenten aanvallen onder geen enkele omstandigheid is toegestaan. Dat de politie zo kritisch heeft gekeken naar de manier waarop de situatie op het plein is aangepakt, zien sommige politici zelfs als een trendbreuk.

In de evaluatie schrijft de korpsleiding onder meer dat er "hier en daar een klap te veel is uitgedeeld" en dat veel agenten die kwamen assisteren te onervaren waren voor een dergelijk grootschalig optreden.

Kapsenberg, die namens de korpsleiding de vergadering bijwoonde, ontkent dat er sprake is van een trendbreuk bij de politie. Wel toonde hij zich tevreden met de reacties van de politiek.

Loco-burgemeester J. van der Aa zei dat rellen zoals op het Mercatorplein niet te voorkomen zijn. Hij vond dan ook dat er geen overspannen maatregelen getroffen moeten worden naar aanleiding van de gebeurtenissen. "Er kan wel eens iets misgaan."

Afschuw

Volgens Kapsenberg wordt nog onderzocht of de zanger van De Spookrijders kan worden aangepakt wegens opruiing. De televisie vertoont momenteel een videoclip van de groep waarin beelden van de rellen zijn verwerkt.

Zowel de politiek als politie sprak daar haar afschuw over uit. Maatregelen tegen de clip worden echter niet getroffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Lof voor optreden politie op het Mercatorplein

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken