Bekijk het origineel

Eigenaar betaalt steeds meer voor eigen woning

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eigenaar betaalt steeds meer voor eigen woning

Lastenstijging koophuis hoger dan huur

2 minuten leestijd

VOORBURG - Huiseigenaren betalen steeds meer voor hun woning. De lasten voor woningbezitters zijn in acht jaar tijd toegenomen van 700 tot 1100 gulden. Huurders zagen hun kosten in dezelfde periode stijgen van 650 gulden tot 900 gulden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Volkshuisvesting hebben deze cijfers gisteren gepubliceerd in een Woningbehoefte Onderzoek. Daarin is de behoefte aan woningen in 1998 in kaart gebracht.

Huurders hebben in 1998 een kwart van hun netto-inkomen besteed aan huur. Tellen zij daar hun energielasten en onroerendezaakbelasting (OZB) bij op, dan besteden zij meer dan eenderde van hun inkomen aan wonen.

Hypotheek

Huiseigenaren hebben vorig jaar 17 procent van het netto-inkomen uitgegeven aan hypotheeklasten, verminderd met de fiscale aftrek en het eigenaarsdeel van de OZB. Als woningbezitters hun energielasten en OZB meetellen, zijn ze gemiddeld een kwart van hun inkomen kwijt aan onderdak.

De woonlastenstijging van 700 gulden in 1990 tot 1100 gulden in 1998 voor huiseigenaren wordt vooral veroorzaakt door de toegenomen hypotheeklasten. Veel eigenaren zijn bereid steeds meer geld voor woongenot uit te geven.

De woonlasten van huurders in de leeftijd tot 35 jaar verschillen nauwelijks met die van kopers in dezelfde leeftijdscategorie. De woonlasten nemen bij huiseigenaren op latere leeftijd meestal af, terwijl de lasten voor huurders op latere leeftijd vrijwel hetzelfde blijven. Huurders van 65 jaar en ouder besteden ongeveer een kwart van hun inkomen aan huur. Eigenaren op die leeftijd hebben meestal hun hypotheek grotendeels afbetaald, waardoor zij gemiddeld niet meer dan 8 procent van hun inkomen aan woonruimte uitgeven.

Daling

Het aantal bewoners per woning blijft dalen, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde onderzoek. Deze trend hangt samen met de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens en de daling van de gezinsgrootte. In '90 woonden gemiddeld 2,61 personen in een woning, tegenover 2,46 in '98.

Meer dan de helft van de woningen is gebouwd na 1970. Ongeveer driekwart van de woningen is een eengezinshuis.

In het algemeen is de waardering van het woonmilieu in de steden lager, hoewel de tevredenheid met de woningen en de woonomgeving vrij groot is, zeggen de onderzoekers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Eigenaar betaalt steeds meer voor eigen woning

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken