Bekijk het origineel

Topambtenaar EZ opnieuw in opspraak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Topambtenaar EZ opnieuw in opspraak

Speculaties over ontheffing uit functie

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Secretaris-generaal Van Wijnbergen van het ministerie van Economische Zaken is weer in opspraak geraakt. Op dit departement, waar minister Jorritsma de scepter zwaait, wordt erover gespeculeerd dat de topambtenaar uit zijn functie is ontheven.

De kritiek op Van Wijnbergen is opgelaaid na twee omstreden uitspraken in de media. In NRC Handelsblad van gisteren pleitte hij voor de privatisering van het openbaar ministerie. Het is "denkbaar" dat "het advocatenkantoor dat de beste kwaliteit levert" het werk van de officieren van justitie overneemt. De zittende magistratuur, de rechterlijke macht, moet wel in handen van de overheid blijven, aldus de topambtenaar.

De topambtenaar heeft vanmorgen ook kritische uitspraken gedaan over de kabinetsplannen voor een nieuw belastingstelstel in de komende eeuw. Dat gebeurde in De Telegraaf. Op een besloten bijeenkomst zou Van Wijnbergen hebben gezegd dat de hypotheekrenteaftrek ten onrechte onaangetast blijft en dat het nieuwe systeem van de vermogensrendementsheffing niet deugt.

De secretaris-generaal heeft hiervoor als excuus dat hij niet op de hoogte was van de aanwezigheid van een journalist. "Met de vermogensrendementsheffing zijn we een eenling in Europa. Het is in feite een verkapte vermogensbelasting. Niets nieuws onder de zon", zo citeert De Telegraaf hem.

Woedend

Van Wijnbergen bekritiseert ook de partij van minister Jorritsma: "De VVD ging de verkiezingen in met afschaffing van de vermogensbelasting en nu wordt deze zelfs verdubbeld. Van die partij horen we nu niets meer." Verder betwijfelt hij of het nieuwe belastingstelsel voor de burger eenvoudiger zal zijn: "Ik heb al een weddenschap gewonnen dat deze belastingvereenvoudiging leidt tot een dikker belastingaangifteformulier. Het wordt ingewikkelder voor de gemiddelde burger".

Jorritsma is woedend op haar secretaris-generaal. Vorig jaar had mevrouw Jorritsma hem min of meer een spreekverbod opgelegd. Alle uitspraken die hij in de media zou doen over economisch beleid, moest hij aan de bewindsvrouw voorleggen. De reden voor het spreekverbod waren de uitspraken van de secretaris-generaal in een nummer van het PvdA-Vlugschrift. Daarin zei hij de geraamde economische groei van 2,25 procent in het regeerakkoord -waarop het kabinet zijn beleid baseert- veel te optimistisch is. Premier Kok en minister Zalm van Financiƫn namen in scherpe bewoordingen afstand van de uitlatingen van Van Wijnbergen.

Boodschapper

Toen hij deze uitlatingen moest verantwoorden bij de minister zei hij zich niet te beschouwen als "de boodschapper van de minister." In de ogen van Jorritsma is hij dat echter wel. De verhouding tussen Van Wijnbergen en Jorritsma is eigenlijk nooit goed geweest, aldus ingewijden. Dat hij op enig moment het veld moet ruimen, stond vanaf dat moment voor veel ambtenaren en politici vast.

Vanmorgen om half tien moest Van Wijnbergen bij Jorritsma op het matje komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

Topambtenaar EZ opnieuw in opspraak

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

PDF Bekijken