Bekijk het origineel

FSV fuseert met FNV Bondgenoten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

FSV fuseert met FNV Bondgenoten

Ledenverlies niet reden van samengaan

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De spoorwegvakbond FSV en FNV Bondgenoten onderzoeken of een fusie per 1 februari mogelijk is. Na eerste gesprekken afgelopen zomer besloten beide partijen deze week hun krachten te bundelen.

Met een fusie verenigen FSV en FNV Bondgenoten 13.000 van de 23.000 werknemers bij de Nederlandse Spoorwegen. Beide bonden hebben een ongeveer even grote achterban bij de NS. De twee partners leggen hun plannen op 1 oktober ter goedkeuring voor aan de kaderleden.

FSV stelt dat beide partijen elkaar nodig hebben. De grote veranderingen bij NS treffen vooral deze specifieke NS-bond: spoorwegpolitie, nieuwbouw en plattelandslijntjes worden afgestoten. "De versplintering van de spoorwegsector" is, volgens FSV-voorzitter G. Hardeveld, de reden waarom zijn bond met FNV Bondgenoten verder wil. "Met ledenverlies heeft het niets te maken", bezweert hij.

Door die versplintering zou de FSV niet meer betrokken zijn bij het CAO-overleg bij sommige ex-NS-activiteiten. "Betrokkenheid bij het arbeidsvoorwaardenoverleg is altijd ons uitgangspunt geweest. Dan moet op een gegeven moment de keuze worden gemaakt."

FNV en FSV zijn altijd elkaars rivalen geweest. "Ook op de werklvloer", geeft Hardeveld toe. "Maar toch is ook altijd sprake geweest van een bepaalde verbondenheid. Wij hebben elkaar nodig. Het gaat om de toekomst. Samen zijn we sterker." Volgens FNV-bestuurder L. Vlek werken kaderleden al steeds vaker op allerlei fronten samen. "Het zou gek zijn als je daar je ogen voor sluit."

Jarenlang leek een fusie van een FNV-bond met de gestaalde kaders van de Federatieve Spoorweg Vakvereniging, immer tot staken bereid, onmogelijk. Vorig jaar nog wond de FNV-bond zich op over een FSV-staking in Friesland.

Verantwoordelijkheid

Maar volgens Vlek valt het met het radicalisme van de FSV de laatste tijd wel mee. "De FSV heeft zich zeker de laatste tijd laten kennen als een bond met maatschappelijke verantwoordelijkheid", zegt Vlek nu.

Cultuurverschillen zorgden er nog in 1995 voor dat een fusiepoging stukliep; overigens tot verdriet van de toenmalige Vervoersbond FNV. De FSV vond eind vorig jaar alsnog onderdak bij de Unie van Onafhankelijke Vakorganisaties (UOV), die gelieerd is aan De Unie. Maar echt lekker voelde de spoorbond zich er niet, onder andere omdat de UOV ook ruimte biedt aan de superradicalen onder het spoorwegpersoneel, verenigd in de VVMC.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

FSV fuseert met FNV Bondgenoten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken