Bekijk het origineel

Milosevic nog altijd populairste politicus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Milosevic nog altijd populairste politicus

Ondanks protesten toch hoogste score

2 minuten leestijd

BELGRADO (ANP) - De Joegoslavische president Slobodan Milosevic is nog steeds de populairste politicus van Servië, ondanks het verlies van Kosovo en ondanks de al maanden durende protesten tegen zijn regering. De steun voor Milosevic' Socialistische Partij en de regerende coalitie kalft af, maar de waardering voor de persoon Milosevic blijkt nog aanzienlijk.

Uit verschillende recente opiniepeilingen blijkt dat de president zijn naaste concurrenten Dragoslav Avramovic en Vuk Draskovic op het punt van persoonlijke populariteit achter zich laat. Avramovic is de kandidaatpremier van het oppositieblok Alliantie voor Verandering, Draskovic leidt de Servische Vernieuwingsbeweging, de grootste oppositiepartij.

Gisteren publiceerde de oppositiekrant Blic de uitslag van een enquête onder 1300 mensen in de Noord-Servische provincie Vojvodina. Milosevic kreeg de meeste waardering (13,5 procent), op afstand gevolgd door Draskovic (4,9), Avramovic (3,9) en de radicaal Vojislav Seselj (3,1). Blic is een van de grootste Servische dagbladen.

Hoogste score

Het beeld komt overeen met een eerder onderzoek van het kritische weekblad Vreme van eind september. Bijna 1600 mensen werd gevraagd welke politicus het best in staat is het land uit de crisis te leiden. Volgens een kwart zou niemand dat kunnen, maar 9 procent noemde Milosevic, 7 procent Avramovic, 4 procent Draskovic, 2 procent Seselj en 1 procent Zoran Djindjic, de leider van de Democratische Partij.

Veel Serviërs wijten de slechte economische toestand, de armoede en de corruptie in het land aan de regerende partijkaders en aan de internationale sancties, maar niet aan Milosevic. Zijn persoonlijke status wordt bovendien verhoogd door de propaganda van de staatstelevisiezender RTS en door het voortdurende onderlinge geruzie van de oppositieleiders.

De Joegoslavische oppositiepartijen hebben nu echter afspraken gemaakt over de belangrijkste voorwaarden waaronder vervroegde verkiezingen zouden kunnen plaatsvinden. Daarmee is de kans een stuk groter geworden dat ze president Milosevic kunnen verdrijven.

Een woordvoerder van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic heeft gisteren ontkend dat de Socialistische Partij van Milosevic heeft geprobeerd oppositieleider Draskovic om het leven te brengen. Het was voor het eerst dat van de kant van de regering werd gereageerd op de aantijging dat het auto-ongeluk waarbij Draskovic zondag lichtgewond raakte en waarbij vier anderen om het leven kwamen, een aanslag was.

De woordvoerder, Ivica Dacic, zei op een persconferentie dat zijn partij geen motief heeft om Draskovic te vermoorden. Dacic wees de mogelijkheid dat het ongeluk een politieke achtergrond had van de hand en zei dat het aan de politie is om de toedracht van het ongeluk uit te zoeken. Hij zei echter ook dat hij het op prijs zou stellen als vragen "over de moordaanslag op Vuk" gesteld zouden worden "aan degenen die een motief hadden om het te doen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 oktober 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Milosevic nog altijd populairste politicus

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 oktober 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken