Bekijk het origineel

Opleiding autobranche

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opleiding autobranche

3 minuten leestijd

Er is een nieuwe hbo-opleiding op de markt: automotive. Zij richt zich op managementfuncties in de autobranche en is een tweejarige specialisatie van de heao-opleiding commerciƫle economie. De opleiding wordt gegeven door het Cardano Instituut in Nieuwegein en de Fontys Hogescholen. De eerste studenten zijn deze maand gestart. Automotive komt tegemoet aan de groeiende behoefte aan goed opgeleide managers in de autowereld. Schaalvergroting, maatschappelijke ontwikkelingen en strengere kwaliteitsnormen vragen een grotere professionaliteit van dealers, importeurs, leveranciers, brancheorganisaties als Bovag en RAI en leasemaatschappijen.

Jubileumboeken

Met zekere regelmaat verschijnen er boeken over jubilerende christelijke en reformatorische basisscholen. Het is ondoenlijk voor de redactie van deze krant ze allemaal te bespreken. Sommige boeken lenen zich daar ook niet zo voor, vanwege de vele foto's en de geringe hoeveelheid tekst. Melding maken van het feit dat er een jubileumboek is verschenen, doen we graag. Hier volgen er drie.

De Ds. Koelmanschool in Gorinchem bestaat 25 jaar. De 345 leerlingen van de school kregen het jubileumboek gratis, maar het is ook te koop bij de school, voor een tientje.

Honderd jaar christelijk onderwijs in Wijngaarden is vastgelegd in een fotoboek, samengesteld door M. Molenaar uit Bleskensgraaf. Het boek kost 39,95 gulden.

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs in Ridderkerk verscheen het boek "Schooltijd". Prijs onbekend.

Keuzegids (I)

Het idee dat de makkelijkste opleidingen de meest tevreden studenten hebben, is een fabeltje. Uit de KeuzeGids Hoger Onderwijs blijkt het omgekeerde. De zware exacte studies op de universiteiten oogsten bij hun eigen studenten veel waardering. Kritiek krijgen hbo-opleidingen zoals die voor leraar, journalist en voorlichter. Ze zijn volgens de meeste studenten te licht.

Een goede opleiding daagt haar studenten uit. Dat is de rode draad in de deze week verschenen KeuzeGids Hoger Onderwijs 1999/2000. De gids bespreekt meer dan duizend opleidingen op universiteiten en hogescholen. Aan elkaar verwante opleidingen worden kritisch vergeleken. Daarbij gaat het om verschillen in profiel, studietempo en kwaliteit. Ook de situatie op de arbeidsmarkt komt aan de orde. De gids maakt gebruik van de mening van visitatiecommissies en die van studenten.

Keuzegids (II)

Voor het eerst staat in de gids een overzicht van landelijke studentenoordelen per studierichting. Daarbij blijkt dat universitaire studenten tevredener zijn dan hbo'ers. Ze vinden het onderwijs en de docenten interessanter en hebben minder klachten over huisvesting en faciliteiten. Het hbo krijgt wel iets meer waardering voor de studeerbaarheid van het programma en het praktisch gehalte ervan.

Bij de universiteiten springt een reeks exacte, medische en technische studies er goed uit. Het onderwijs is er wel zwaar, maar boeiend en goed georganiseerd. Grootschalige studies als rechten, economie, bedrijfskunde en psychologie krijgen deels dezelfde kritiek als in het hbo. De KeuzeGids Hoger Onderwijs is voor 29,90 gulden in de boekhandel te koop.

"Zeker weten"

Als het aan de Onderwijsraad ligt, moeten leerlingen aan het eind van groep 4 en groep 8 en na de basisvorming in een test laten zien of zij aan de eisen voldoen. Dat stelt de raad, die zogeheten leerstandaarden heeft ontwikkeld voor taal en rekenen. "Zeker weten", heet het advies, dat woensdag werd aangeboden aan minister Hermans. De standaarden geven exact aan wat een leerlingen moeten kunnen. Het is niet de bedoeling om daarmee de niet verplichte Citotoets aan het eind van de basisschool te vervangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 oktober 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Opleiding autobranche

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 oktober 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken