Bekijk het origineel

Tadic moet 25 jaar cel in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tadic moet 25 jaar cel in

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Bosnische Serviër Dusko Tadic moet 25 jaar de cel in, vijf jaar langer dan de straf waartoe hij in 1997 reeds werd veroordeeld. Dit blijkt uit de uitspraak die de Tweede Strafkamer van het Joegoslavië-tribunaal vanmorgen deed.

Het zwaarste misdrijf, waarvoor Tadic in 1997 twintig jaar cel kreeg, was de moord op twee moslimagenten in Kozarac in 1992. Hij werd toen om formele juridische redenen vrijgesproken van, onder meer, de moord op vijf moslimmannen in Jaskici. De Kamer van Beroep veroordeelde hem hiervoor in juli van dat jaar wel en verwees de zaak ter strafbepaling in eerste aanleg terug naar de strafkamer.

De rechters hebben bij de strafbepaling rekening gehouden met het feit dat Tadic zich de afgelopen maanden in de gevangenis van Scheveningen voorbeeldig heeft gedragen, aldus het vonnis, dat werd voorgelezen door de Amerikaanse rechter Gabrielle Kirk McDonald.

De straf van 25 jaar gaat met terugwerkende kracht in per november 1994, toen het tribunaal Duitsland om de uitlevering van Tadic vroeg. Tadic moet dus in de gevangenis zitten tot november 2019, als de straf niet in hoger beroep wordt verminderd of hij wegens goed gedrag vervroegd wordt vrijgelaten. Het kan nog maanden duren voordat een eventueel hoger beroep dient.

Tadic was in 1995 de eerste verdachte die in handen kwam van het VN-hof in Den Haag. Hij is veroordeeld wegens zijn aandeel in de "etnische zuiveringen" in het Noordwest-Bosnische district Prijedor.

Tadic was "buitengewoon overstuur" toen hij hoorde dat hij tot 25 jaar cel is veroordeeld. "Ik heb hem in de rechtszaal nog nooit zo nabij tranen gezien", verklaarde Tadic' advocaat Livingston.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Tadic moet 25 jaar cel in

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1999

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken