Bekijk het origineel

Mozambique houdt weer verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Mozambique houdt weer verkiezingen

Zittende president veruit favoriet in peilingen

3 minuten leestijd

MAPUTO (AP) - In Mozambique worden vandaag parlements- en presidentsverkiezingen gehouden, voor de tweede maal sinds er in 1992 een eind kwam aan een langdurige burgeroorlog. Ook gisteren konden de Mozambikanen naar de stembus.

Algemeen wordt verwacht dat president Joaquim Chissano met gemak zal worden herkozen, maar of zijn Front voor de Bevrijding van Mozambique (Frelimo) de meerderheid in het parlement zal kunnen vasthouden is de vraag. Renamo (Nationaal Verzet van Mozambique), de partij van Chissano's uitdager Afonso Dhlakama, zal zeker gehoor vinden voor haar stelling dat de gewone Mozambikanen weinig zijn opgeschoten met het liberale economische beleid dat de vroegere marxist Chis- sano de afgelopen jaren heeft ge- voerd.

Sinds Chissano bij de eerste verkiezingen van 1994 tot president werd gekozen heeft hij de meeste staatsbedrijven geprivatiseerd, de inflatie bedwongen en gezorgd voor een economische groei van 10 procent of meer per jaar. Zo'n beleid zorgt voor buitenlands kapitaal en werkgelegenheid. Internationale kredietinstellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds lopen dan ook weg met Chissano. Maar de ontluikende welvaart is nog niet doorgedrongen tot de gewone Mozambikanen. Tweederde van hen is nog straatarm en onderontwikkeld. Velen blijven ook verstoken van medische zorg, terwijl een vijfde van de bevolking met HIV is besmet en malaria in dit vochtige Zuidoost-Afrikaanse land ook een hoge tol eist.

"Dit land moet een middenklasse zien te vormen zonder de noden van de massa te veronachtzamen", zei Obede Baloi, hoogleraar sociologie aan de universiteit van Eduardo Mondlane. De academie draagt de naam van de oprichter van Frelimo die in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Portugal is gesneuveld.

De aanzet is er. In Maputo, waar de hoofdstraten nog de namen dragen van Lenin, Mao Zedong en zelfs de Noord-Koreaanse dictator Kim Il-sung, zijn internationale hotels verrezen en met steun van bedrijven uit Zuid-Afrika, Japan en Groot-Brittannië is een aluminiumfabriek gebouwd die naar verwachting aan 3000 mensen werk zal bieden.

Albert Hechter, een Zuid-Afrikaan in 1991 naar Maputo kwam om hotdogs uit te venten, is een van de mensen die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die Mozambique biedt. Destijds kon nog niemand voorspellen of het Mozambique voor de wind zou gaan of dat het land eenzelfde lot zou zijn beschoren als Angola, de nog steeds door geweld verscheurde andere voormalige Portugese kolonie. Maar nu bezit Hechter een restaurant bij de Indische Oceaankust. Toen hij dat vier jaar geleden opende waren zijn klanten vrijwel uitsluitend voormalige landgenoten. Deze week waren het vooral jonge Mozambikanen die onder de palm- en mangobomen hamburgers en burrito's naar binnen werkten. "Dat betekent dat hun salaris is gestegen en dat de Mozambikaanse middenklasse groeit"" zei Hechter. "Hier zit groei."

Krediet

Graca Machel, de weduwe van oud-president Samora Machel van Mozambique en echtgenote van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, toonde zich trots over het feit dat haar land, net als Zuid-Afrika, alweer voor de tweede maal vrije verkiezingen houdt. "Dit is wat beleggers willen zien", zei zij. "Het toont aan dat we op het goede spoor zitten."

Of de Mozambikaanse kiezers de regeringspartij daar krediet voor zullen geven staat nog te bezien. De uitslagen van de verkiezingen worden maandag verwacht. Volgens de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, een van de meer dan honderd internationale waarnemers bij de verkiezingen, heeft 85 procent van de stemgerechtigden zich als kiezer laten registreren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Mozambique houdt weer verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken