Bekijk het origineel

Milosevic intimideert Montenegro

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Milosevic intimideert Montenegro

Joegoslavische leger bezet luchthaven van Podgorica

2 minuten leestijd

PODGORICA - Aan de confrontatie tussen het Joegoslavische leger en de pro-westerse autoriteiten in de kleine deelrepubliek Montenegro rond de luchthaven van Podgorica is vanmorgen een einde gekomen.

De troepen die het terrein gisteren bezetten hebben zich teruggetrokken en de luchthaven is om 08.00 uur weer opengegaan "Het is over", zei de Montenegrijnse onderminister van Informatie, Abaz Dzafic. "De situatie is genormaliseerd."

De Montenegrijnse noch de Joegoslavische autoriteiten gaven een verklaring voor het optreden van het door Servië geleide leger, dat de luchthaven gisteren met pantserwagens en zware militaire vrachtwagens bezette. Het vliegveld, dat ongeveer 15 kilometer buiten de hoofdstad Podgorica ligt, is ook een basis van de Joegoslavische luchtmacht.

Het geschil liep naar verluidt over het beheer van de luchthaven en de controle van een hangar die de paramilitaire politie van Montenegro gebruikt voor haar helikopters. De twee vliegvelden van Montenegro, bij Podgorica en in Tivat aan de Adriatische kust, zouden vandaag officieel onder verantwoordelijkheid van de Montenegrijnse regering komen te vallen. De Servische luchtvaartmaatschappij Yugoslav Airlines maakt echter ook aanspraak op de vliegvelden.

De regering van Montenegro heeft de laatste tijd stappen gezet op weg naar onafhankelijkheid. De vrees bestaat dat de Joegoslavische president Slobodan Milosevic het leger zal inzetten om te verhinderen dat de republiek zich afscheidt. Het piepkleine Montenegro vormt samen met Servië Joegoslavië. Beide partijen beschuldigen elkaar van de vorming van "onwettige" paramilitaire eenheden die aansturen op een gewapend treffen.

Betrekkingen

Montenegro was door de Europese Unie uitgesloten van het Joegoslavische vluchtembargo. Vanuit Podgorica konden mensen naar Europese landen vliegen, terwijl dat vanaf het vliegveld van Belgrado niet mogelijk is. De regering in Belgrado maakt aanspraak op het vliegveld van Podgorica.

Waarnemers in Montenegro menen dat de bezetting van de luchthaven een teken is van de steeds slechter wordende betrekkingen tussen Servië en Montenegro. De regering van Montenegro heeft de laatste tijd stappen gezet op weg naar onafhankelijkheid. De vrees bestaat dat de Joegoslavische president Slobodan Milosevic het leger zal inzetten om te verhinderen dat de republiek zich afscheidt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Milosevic intimideert Montenegro

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken