Bekijk het origineel

Moszkowicz bij hoger beroep in het nauw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Moszkowicz bij hoger beroep in het nauw

Strafpleiter niet gemachtigd door Bouterse

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Raadsman mr. A. Moszkowicz van de voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse is gisteren, op de eerste dag van het hoger beroep, meteen in het nauw gekomen. Het hof bepaalde dat de strafpleiter niet de volledige verdediging kan voeren omdat hij niet door zijn cliënt is gemachtigd.

Moszkowicz kondigde bij het begin van de zitting aan dat hij ondanks het ontbreken van de machtiging wel de verdediging van Bouterse op zich neemt. Het hof stak hier een stokje voor. Of de Amsterdamse strafpleiter treedt op als gemachtigde en neemt volwaardig deel aan het proces, óf er is sprake van een verstekprocedure. Het hof, onder leiding van voorzitter mr. E. von Brucken Fock, stelde nadrukkelijk geen trek te hebben in een schimmig proces.

Als niet-gemachtigde advocaat heeft Moszkowicz geen rechten. Hij kan geen rechterlijke beslissingen uitlokken, wat inhoudt dat het hof verzoeken van de raadsman om bijvoorbeeld bepaalde getuigen te horen zonder motivatie kan afwijzen. Ook het door Moszkowicz ingediende verzoek om een vrijgeleide kan het hof zonder onderbouwing afwijzen.

Onduidelijk is waarom Moszkowicz niet als gemachtigde advocaat optrad. Vermoedelijk heeft dat te maken met de positie van Bouterse in Suriname. De oud-legerleider, die mogelijk kandidaat is bij de presidentsverkiezingen in mei, heeft steeds gedaan alsof het proces in Nederland aan hem voorbijgaat. Zodra Moszkowicz als gemachtigde optreedt, kan Bouterse niet blijven volhouden dat hij niet weet wat er tijdens het proces wordt besproken.

Dagvaarding

Moszkowicz heeft een inschattingsfout gemaakt bij het instellen van het hoger beroep, zo bleek gisteren. Na het aantekenen van appèl, wat hij wel als gemachtigd raadsman deed, kreeg hij de dagvaarding meteen uitgereikt. Hoewel hij weigerde de dagvaarding in ontvangst te nemen, is het document volgens de wet toch juist betekend, aldus advocaat-generaal mr. D. van den Broek. Het verweer van Moszkowicz dat hij wel gemachtigd was om hoger beroep aan te tekenen maar niet om de dagvaarding in ontvangst te nemen, is volgens de wet onmogelijk, aldus het OM.

Moszkowicz liet wel al meteen doorschemeren dat hij mogelijk volgende week wel gemachtigd raadsman is. Ook raadsvrouw mr. I. Weski stelde aanvankelijk niet als gemachtigde op te treden, maar na de tussenuitspraak van het hof haalde ze bakzeil. Vanaf dat moment was ze wel gemachtigd, liet ze het hof weten.

Moszkowicz ving bij het openbaar ministerie (OM) bot met zijn verzoek om een vrijgeleide voor Bouterse. Volgens de advocaten-generaal is opheffing of schorsing van het bevel tot gevangenneming dat de rechtbank in haar vonnis heeft uitgesproken, niet mogelijk. Het hof zou vanmorgen een beslissing nemen over het vrijgeleide.

Aanvaring

Het debat over de positie van Moszkowicz leidde gisteren meteen al tot een aanvaring tussen de advocaten-generaal en de raadsman van Bouterse. Hofvoorzitter Von Brucken Fock maakte hier meteen een eind aan door de beide partijen samen in de raadkamer te roepen. Het hof heeft met het OM en de advocaten afspraken gemaakt om felle woordenwisselingen in de rechtszaal te voorkomen.

Het hoger beroep in de zaak-Bouterse zal een halfjaar duren. De rechtbank in Den Haag veroordeelde Bouterse eerder dit jaar wegens grootschalige drugshandel tot zestien jaar cel een boete van bijna 5 miljoen gulden. Zijn medeverdachten L. en M. werden ook tot lange celstraffen veroordeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Moszkowicz bij hoger beroep in het nauw

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken