Bekijk het origineel

Stopshop helpt mensen die sigaret willen vergeten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Stopshop helpt mensen die sigaret willen vergeten

4 minuten leestijd

De jaarwisseling komt eraan, en daarmee ook veel goede voornemens. Nederland gaat massaal de strijd aan tegen de sigaret. Al meer dan 250.000 rokers hebben zich opgegeven bij de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) om mee te doen aan de actie "Dat kan ik ook". Jan Kerssen, opric hter van de Stopshop in Groningen, weet er alles van. "Laat je niet te veel opzwepen door deze hype. Denk er goed over na hoe je het wilt doen en plan de datum waarop je stopt zorgvuldig", luidt zijn advies.

De Stopshop in Groningen is bedoeld voor iedereen die wil stoppen met roken of daarmee bezig is. "We zijn geen antirookwinkel", legt Kerssen uit, "of iemand wel of niet rookt zal ons een zorg zijn. Mensen die van plan zijn te stoppen, willen we echter op een deskundige manier begeleiden." In samenwerking met de GGD, de thuiszorg en de verslavingszorg van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe verzorgt Kerssen gemiddeld vijftig 'stop-met-rokencursussen' per jaar.

Zijn winkel staat in hartje Groningen. Je ziet er geen toonbank, geen kassa, wel een tafel met een paar banken eromheen en folders aan de wand. 'Klanten' kunnen er alle informatie krijgen over de verschillende methoden om te stoppen met roken. "Mensen die bezig zijn met een cursus en het even niet meer zien zitten, komen vaak hier binnenvallen. Ze worden dan weer opgepept. We zijn eigenlijk een soort klankbord."

Mensen die zonder cursus zijn gestopt met roken of dat willen gaan doen, komen ook regelmatig bij de Stopshop. Daarnaast kunnen ex-rokers bellen als het hun even aan doorzettingsvermogen ontbreekt. "Het is erg belangrijk dat mensen op ieder moment van de dag begeleid kunnen worden."

Jan Kerssen heeft zelf nooit gerookt, maar door zijn ambt als predikant van de Zevende-dags Adventisten kwam hij in aanraking met mensen die van het roken af wilden. "In onze kerk is roken erg ongebruikelijk. Mensen die zich bij ons wilden aansluiten, moesten daarom geholpen worden om van hun verslaving af te komen." Hoewel de cursus werd ontwikkeld door de Zevende-dags Adventisten is de Stopshop een neutrale stichting.

Muesli

Veel water drinken en veel bewegen is belangrijk tijdens het stoppen met roken. "Dat weet iedereen", zegt Kerssen. "Wij zijn er echter achter gekomen dat de overgang gemakkelijker gaat als je iedere dag een schaaltje muesli eet en veel vitamine binnenkrijgt."

Nicotine bestaat volgens Kerssen voor een deel uit gif en voor een deel uit vitamine B3. "Als je stopt met roken, moet je lichaam een stap terug doen doordat het minder vitamine binnenkrijgt. Dit tekort kun je opvangen door iedere dag een verantwoorde hoeveelheid vitamine te nemen, bijvoorbeeld door een schaaltje muesli, eventueel aan te vullen met vitaminecomplex."

Het ontwenningsproces gaat altijd in verschillende fases, weet Kerssen. Tijdens de cursus probeert hij die fases te herkennen. De eerste week richt de aandacht zich vooral op het lichaam, op de vraag hoe je dat rustig kunt krijgen zonder sigaret. Tijdens de tweede week staat de mentale fase centraal en gedurende de derde week de emotionele fase.

"Juist in de derde week haken mensen vaak af. Ze gaan dan allerlei negatieve dingen denken. Ze maken zichzelf zielig om toch maar een sigaret te kunnen nemen." In deze week leert Kerssen zijn cursisten zich te ontspannen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.

Hype

De belangrijkste zaken waarop de ex-roker moet letten, zijn volgens Kerssen water, beweging en veel groenten en fruit, alles waar vitamine B en C in zit. "Verder dien je op te passen met alcohol en cafeïne. Deze verminderen de kans van slagen."

Voor wie van plan is met het nieuwe jaar te stoppen met roken, heeft Kerssen nog enkele tips. "Plan de datum dat je wilt stoppen zorgvuldig. Doe het liever niet op 1 januari. Dat is geen geschikte dag om te stoppen. Op 31 december krijg je veel slechte stoffen binnen, je bent de volgende dag moe, je moet op visite. De kans is groot dat je het uitstelt; dan ben je op 5 januari weer vergeten dat je wilde stoppen."

Voor meer informatie: Stopshop, Hofstraat 28 in Groningen. Telefoonnummer: 050-312 30 22.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

Stopshop helpt mensen die sigaret willen vergeten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken