Bekijk het origineel

Milosevic: Montenegro mag breken met Servië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Milosevic: Montenegro mag breken met Servië

In 2000 referendum over zelfstandigheid

2 minuten leestijd

BELGRADO (AP) - De Joegoslavische president Slobodan Milosevic heeft gisteren gezegd dat Montenegro de federatie met Servië mag verbreken als de bevolking daarvoor kiest.

"Als het volk van Montenegro besluit dat een leven buiten Joegoslavië beter is, dan heeft het het recht een dergelijk leven te kiezen", zei Milosevic in een vraaggesprek met het dagblad Politika. "Maar als het Montenegrijnse volk besluit dat leven binnen Joegoslavië de optimale oplossing is, moet het daaraan vasthouden."

Eerder gisteren zei een adviseur van de pro-westerse regering van Montenegro dat volgend jaar een referendum over onafhankelijkheid zal worden georganiseerd. Op een persconferentie in de hoofdstad Podgorica zei Miodrag Vukovic dat de gespannen verhoudingen van de republiek met het veel grotere Servië in het jaar 2000 "eindelijk en definitief" zullen worden opgelost. Die spanningen zijn het afgelopen jaar toegenomen door de crisis om Kosovo. Montenegro wil zich losmaken van Joegoslavië, dat door de oorlogszuchtige politiek van Milosevic in een internationaal isolement is geraakt.

In zijn nieuwjaarsboodschap beschuldigt de Montenegrijnse president Milo Djukanovic het bewind van Milosevic ervan conflicten in Montenegro uit te lokken "door nieuwe verdeeldheid te zaaien en oude op te rakelen." Ondanks de spanningen met Servië zegt Djukanovic met democratische en economische hervormingen te zullen doorgaan.

Montenegro heeft bij Servië een voorstel ingediend voor een nieuwe staatsvorm, maar Servië heeft daarop nog niet gereageerd. De Joegoslavische premier, de Montenegrijn Momir Bulatovic, noemde het voorstel "nonsens."

Eerder dit jaar heeft Montenegro de Joegoslavische dinar in feite de deur gewezen door de Duitse mark als betaalmiddel in te voeren. Maar de bevolking is verdeeld over de kwestie. Eerder deze maand bezette het in Montenegro gelegerde federale leger, dat op de hand van Milosevic is, kortstondig het vliegveld van de hoofdstad Podgorica. Naar eigen zeggen gebeurde dat om te voorkomen dat de politie, die voor Djukanovic is, eigendommen in beslag nam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Milosevic: Montenegro mag breken met Servië

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken