Bekijk het origineel

Nationale hulpactie voor Mozambique

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nationale hulpactie voor Mozambique

Tienduizenden mensen dakloos door noodweer

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn gisteren een nationale actie begonnen voor hulp aan de slachtoffers van de watersnoodra mp in Mozambique. Voor financiële bijdragen hebben ze het gironummer 800800 in Den Haag opengesteld. Een deel van de opbrengst gaat naar andere getroffen landen in de regio, zoals Zuid-Afrika, Zimbabwe en mogelijk Botswana.

De inzamelingsactie "Help slachtoffers watersnoodramp Mozambique" duurt twee weken. Het land is getroffen door zware overstromingen en de cycloon Eline. Volgens president Chissano van Mozambique hebben zeker 800.000 mensen direct hulp nodig. Velen van hen zijn dakloos geraakt.

Zuidelijk Afrika kampt al weken met uitzonderlijke wateroverlast. Door de overvloedige regenval en overstromingen zijn in de afgelopen twee weken zeker tweehonderd mensen om het leven gekomen, van wie driekwart in Mozambique. Als gevolg van de overstromingen is cholera uitgebroken. Ook bezwijken mensen aan malaria. Ten noorden van de Mozambikaanse hoofdstad Maputo dreigt hongersnood.

De opbrengsten van de nationale actie zijn volgens de SHO in eerste instantie bestemd voor noodhulp. De hulporganisaties geven prioriteit aan het evacueren van de slachtoffers, het bieden van onderdak (tenten en dekens), het verspreiden van voedsel en het treffen van voorzieningen voor drinkwater en sanitair. In een later stadium wordt een deel van het geld besteed aan activiteiten die gericht zijn op de wederopbouw.

Televisie

De partners van de SHO in Zuidelijk Afrika hebben de hulporganisaties in Nederland om extra hulp gevraagd, aldus de woordvoerder. Een inzamelingsactie op televisie is volgens hem nog niet gepland. Een besluit daarover hangt af van de ontwikkelingen in het getroffen gebied.

De weersvooruitzichten voor Zuidelijk Afrika zijn slecht. De zware regenbuien houden aan. Meteorologen verwachten bovendien dat de regio de komende dagen door een nieuwe cycloon wordt getroffen.

Nederland heeft inmiddels 7 miljoen gulden uitgetrokken voor noodhulp aan Mozambique. De SHO zullen advertenties plaatsen in landelijke en regionale dagbladen met een oproep om geld over te maken voor hulp aan Mozambique.

Artsen zonder Grenzen heeft in Maputo en Matola twee behandelcentra voor cholera ingericht. De Raad van Kerken in Mozambique verspreidt rijst, peulvruchten, kookolie, melkpoeder en dekens aan 2000 mensen in zeven overstroomde gebieden. Het Rode Kruis wil het komende halfjaar bijna 5,8 miljoen gulden besteden aan de hulpoperatie in Mozambique en Botswana.

Bezoek

De fractievoorzitters van de vijf grootste partijen in de Tweede Kamer brengen over twee weken een bezoek aan het rampgebied. Het bezoek maakt deel uit van een reis naar Zuid-Afrika en Mozambique.

Aanvankelijk stond een bezoek aan het gebied dat is getroffen door overstromingen niet op het programma. Maar volgens voorzitter Van Nieuwenhoven van de Tweede Kamer heeft de delegatie op verzoek van de regering van Mozambique nu toch besloten het overstromingsgebied te bekijken. "Wij hebben er zelf niet om gevraagd, maar we vinden het wel belangrijk om te zien wat daar aan de hand is."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 februari 2000

Reformatorisch Dagblad | 50 Pagina's

Nationale hulpactie voor Mozambique

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 februari 2000

Reformatorisch Dagblad | 50 Pagina's

PDF Bekijken