Bekijk het origineel

Jeugd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jeugd

2 minuten leestijd

"Gedenk aan uw Schepper in de dagen uwer jongelingschap."

Prediker 12:1

Er is meer dan het gedenken aan God. Onze bekering tot Hem en onze gehoorzaamheid aan Hem zijn Hem veel aangenamer in de dagen van onze jeugd dan wanneer ze Hem gegeven worden in onze ouderdom. Als ware het in de nacht, bij het ondergaan van onze dagen. Dit is de vrucht van onze boze aangeboren aard, dat we God vergeten in voorspoed, wanneer Zijn zegeningen ons van alle kanten omringen.

Maar het is als met de zeelieden. Wanneer de hemel zwart wordt en de winden geweldig blazen en de golven het schip opheffen en neersmijten in de diepte, ja dan willen wij de Heere wel bidden en smeken en beloften doen. Maar in tijd van voorspoed, in onze jonge jaren, vergeten wij Hem.

De Heere zegt echter: Gedenk aan uw Schepper in de dagen uwer jongelingschap. Want wat is het met de ouderdom van een zondaar anders dan met de romp van een oud beest dat blind en kreupel en half dood is? Is dat dan een offerande om aan God te offeren? Behalve dat de late bekering niet zo aangenaam is, is ze ook onzekerder. "Bidt God dat uw vlucht niet geschiedt in de winter." Alsof Jezus wilde zeggen: De ouderdom is de winter van ons leven, als de bloem van het lichaam verwelkt is. U ziet de grijze haren op het hoofd, het is als sneeuw op de heuvels, en de beving van de leden. Hij die wacht tot die tijd om zich tot zijn God te bekeren, zal daarin veel moeite en zwarigheid ontmoeten. Och, gedenk dan toch aan uw Schepper in uw jeugd.

Eduart Marmet,

predikant te Londen

(Geestelijke schipvaart, 1666)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 maart 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Jeugd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 maart 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken