Bekijk het origineel

VN manen tot haast met hulp Ethiopië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VN manen tot haast met hulp Ethiopië

Dringende oproepen van hulpverleners

3 minuten leestijd

ADDIS ABEBA (AP) - De Verenigde Naties bereidden gisteren een tweede noodzending voor aan het door droogte geteisterde Ethiopië, waar de voedselvoorraad nu al niet meer toereikend is voor de 4 tot 5 miljoen mensen die van hulp afhankelijk zijn.

Nog eens miljoenen Ethiopiërs zullen op korte termijn eveneens worden getroffen door voedseltekort, dat is ontstaan door drie achtereenvolgende jaren van droogte. De oproepen van de hulpverleners klinken steeds dringender. "Nog is het niet te laat als we op dit punt reageren", zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan gisteren.

Annan waarschuwde tegelijkertijd tegen hulpverleningsmoeheid. Het mag vermoeiend zijn, maar er is geen enkele rechtvaardiging om niets te doen, zei Annan in het WFP-hoofdkwartier.

Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vindt dat er onmiddellijk 900.000 ton noodhulp aan voedsel nodig is voor het zuidoosten van Ethiopië. Unicef beklemtoont dat de schatting van 900.000 ton een eerste is die mogelijk moet worden bijgesteld. Het kinderfonds klaagt erover dat de lidstaten aan de VN-tak nog geen enkele toezegging hebben gedaan.

"De toezeggingen moeten nu worden bevestigd, de schepen moeten onmiddellijk de zee op", zei het hoofd van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Ethiopië, Judith Lewis, gisteren. "Alles moet nu in gang zijn." De Europese Unie heeft hulp toegezegd en Canada beloofde woensdag 6,25 miljoen dollar (een kleine 10 miljoen gulden) bij te dragen.

Vooral kinderen bezwijken in het getroffen gebied. Naar schatting vierhonderd kleine kinderen zijn in maart om het leven gekomen in de streek rond Gode, 575 kilometer ten zuidoosten van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Een eerdere droogte in Ethiopië, in 1984-1985, heeft een miljoen slachtoffers gemaakt en het land beklaagde zich er deze week over dat de wereld wacht met helpen tot de "skeletten op televisie" verschijnen.

Grensoorlog

De distributie van de traag arriverende voedselhulp vormt een probleem voor de hulporganisaties. Een Amerikaanse diplomaat heeft er daarom bij Ethiopië en Eritrea op aangedrongen hun slepende grensoorlog te beëindigen. Eritrea heeft eerder deze week laten weten dat de havens Masawa en Assab voor voedselhulp kunnen worden gebruikt, maar Ethiopië wantrouwt dit humanitaire gebaar.

Volgens Addis Abeba gaat het om een publiciteitsstunt en heeft het Eritrese regime eerder veel voedselhulp voor Ethiopië verdonkeremaand. De Ethiopiërs zien de aanvoer van de hulp graag via Djibouti of Somaliland, een feitelijk onafhankelijk land in Noord-Somalië, dat internationaal niet wordt erkend.

Hugh Parmer van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (Usaid), meent dat de haveninstallaties van Djibouti net genoeg kunnen zijn om de hulp aan te voeren. Parmer sprak gisteren in Washington nadat hij twee weken door het getroffen gebied had gereisd.

Parmer vertelde dat zijn verzoek aan zowel Eritrea als aan Ethiopië om Assab als aanvoerhaven te gebruiken voor VN-hulpgoederen in beide landen uiterst koel is ontvangen. Parmer vindt dat Assab de geschiktste haven is voor de hulp aan het gebied omdat de wegen naar het achterland beter zijn dan van vanuit de havens in Djibouti en Somaliland. Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) werkt ondertussen hard aan de uitbreiding van de capaciteit van Djibouti.

De hongersnood teistert met name de Ogaden, een halfwoestijngebied waar het nu al drie jaar niet heeft geregend. Het belangrijkste bestaansmiddel van de bevolking is veeteelt, maar de dieren zijn dood of stervende. Nu worden de mensen bedreigd, die vrijwel volledig zijn aangewezen op hulp van buitenaf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 2000

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

VN manen tot haast met hulp Ethiopië

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 april 2000

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken