Bekijk het origineel

Wenskaart met rozenrand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wenskaart met rozenrand

Borduren, een oude hobby die nieuw leven wordt ingeblazen

4 minuten leestijd

Als je vroeger over hobby's sprak, was borduren een van de weinige mogelijkheden. Ik heb het heel wat gedaan: eerst kleine schilderijtjes, daarna schellekoorden, vervolgens grote schilderijen en tot slot enorme werkstukken voor boven de commode van elk van mijn kinderen: het leesplankje, oude kinderliedjes en een grote boerderij met dieren.

Borduren komt terug. Overal zie je in hobbywinkels borduurpakketten opduiken en het borduren van kaarten is ook een populaire hobby, gebaseerd op een oude techniek. Het is een gezellig werkje en er is niets rustgevenders dan een eenvoudig borduurwerkje maken. Je hebt zo'n mooi oud spreekwoord: "Een vrouwenhand en een paardentand rusten nooit." Als ik lek ker zit te borduren, moet ik daaraan vaak denken.

Roosjes

Bijna iedereen heeft thuis wel een fijne borduurnaald en dun garen. Je kunt een dubbele draad naaimachinegaren gebruiken, maar er zijn ook prachtige glansgarens te koop. Het borduurpatroon kun je prima gebruiken op de vierkante kaarten uit de collectie van Papicolor. Heel veel kantoorboekhandels en hobbywinkels hebben deze collectie in huis. En wat heel handig is: ze verkopen er bijpassende enveloppen bij.

Het hier afgebeelde patroon kun je in ontzettend veel kleurencombinaties maken. Vind je het moeilijk om een kleur te kiezen, begin dan met nummer 03 van Papicolor (roomwit) en kies een kleur borduurgaren die past bij de uit te knippen afbeelding, in dit geval 322 Cristalline van Coats (appelgroen).

De roosjes op het voorbeeld bij dit artikel zijn geknipt uit knipvel IT 320 Shake it. Als je drie van deze knipvellen aanschaft, heb je wel vijftien verschillende afbeeldingen van rozen en als je een groen randje borduurt, passen alle afbeeldingen er perfect bij.

Voor de borduursters onder ons is dit een leuk patroon om toe te voegen aan de collectie en anders is dit artikel misschien een goed begin van een nieuwe hobby.

Prikpen

Wat heb je nodig: - een fijne/zeer fijne naald; - een zeer fijne prikpen; - glansgaren (borduurgaren); - een prikmat; - plakband; - een scherp schaartje; - vierkante kaarten van Papicolor (of papier om wenskaarten van te vouwen, 12,5 x 25 cm); - fotolijm; - afbeeldingen om uit te knippen (Shake it 320); - dun foamtape.

De werkwijze is als volgt: Knip het patroon uit de krant. Leg het patroon op de voorkant van de kaart en prik zorgvuldig alle aangegeven gaatjes door, waarbij je de prikpen verticaal houdt. Neem een enkele draad van maximaal 75 cm en steek deze van achter naar voren door de kaart; laat een klein stukje hangen (dit stukje met plakband vastzetten).

Als je klaar bent met borduren de draad van voor naar achter door de kaart steken, een stukje draad vastplakken en het restant afknippen. Begin met het borduren aan de buitenkant van het patroontje (van achteren naar voren) en steek de naald steeds in het midden (van voren naar achteren).

Afwerking

Met behulp van figuurrandscharen, ponsjes en meer papier kun je er ware kunstwerkjes van maken. Deze kaart is heel eenvoudig gelaten, gewoon een sierlijk geborduurd randje met een in 3D uitgewerkte afbeelding van een roosje.

De 3D patronen kun je zelf maken. Knip eerst de hele afbeelding uit en plak deze op de voorzijde van de kaart (eerst borduren!). Vervolgens knip je de rozen uit en plak je deze met een klein stukje 3D tape op de eerste afbeelding. Tot slot knip je als extra accent het hart van de roos of een paar losse buitenbladeren uit. Plak ook deze met een stukje 3D tape vast. Knip een dekvel van 12 x 12 cm om tegen de achterkant van het borduurwerkje te plakken

Je kunt nu op de voorzijde van de kaart een sticker plakken, een tekst embossen of schrijven of zoals bij dit model nog een extra binnenkaart maken. Neem hiervoor een velletje kopieerpapier en snijd een stuk van 11,5 x 24 cm. Vouw dit dubbel en schuif het in de kaart. Prik met de prikpen drie gaatjes en gebruik hetzelfde borduurgaren om beide kaarten aan elkaar te bevestigen. Je kunt nu binnenin een boodschap schrijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 april 2000

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Wenskaart met rozenrand

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 april 2000

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken