Bekijk het origineel

Succes Rexall Sundown begon met zonnebrandolie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Succes Rexall Sundown begon met zonnebrandolie

Aankoop brengt Numico absolute wereldmarktleiderschap

3 minuten leestijd

BOCA RATON (ANP) - Numico's aanwinst Rexall Sundown is het schoolvoorbeeld van de Amerikaanse droom. In 1976 begon Carl DeSantis, de huidige bestuursvoorzitter, met zijn bedrijfje. Hij zag een gat in de markt voor goedkope zonnebrandolie en zette het merk Sundown in de markt. In het zonnige Florida deed zijn product het goed.

Geïnspireerd door het succes van zijn vinding breidde DeSantis zijn activiteiten uit met andere artikelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Vanuit zijn huis begon hij een postorderbedrijf dat vitaminen, mineralen en voedingssupplementen verkocht. Zijn producten, meer dan 100 in getal, verkocht hij onder de naam Sundown Vitamins.

In 1989 nam Sundown branchegenoot Rexall over, een bedrijf met meer dan negentig jaar ervaring op het gebied van gezondheidsvoeding. Een jaar later breidde Rexall Sundown opnieuw uit en slokte Thompson Nutritional Products op, een fabrikant van vitaminen en voedingssupplementen.

Afslankproducten

Rexall Sundown ging in 1993 naar de beurs. De notering aan de Nasdaq werd een succes. Investor's Business Daily noemde Rexall Sundown zelfs bij de twintig meest geslaagde beursgangen van het jaar. Sindsdien volgden nog twee acquisities. In 1998 werd Richardson Labs overgenomen, gespecialiseerd in afslankproducten, in 2000 gevolgd door MET-Rx, in de VS bekend van energierepen voor sporters.

Over het boekjaar 1999, eindigend op 31 augustus, behaalde Rexall Sundown een nettowinst van 60,1 miljoen dollar, 14,4 procent minder dan in het topjaar 1998. Het bedrijf zag de omzet met 12 procent toenemen tot 596 miljoen dollar.

Eind 1998 moest Rexall Sundown voor de rechter verschijnen na een klacht van een groep boze beleggers. Volgens de klagers had de leiding van het concern misleidende informatie gegeven, maar de rechter was het daar niet mee eens. De beurskoers zakte in de periode maart-november 1998 met bijna 70 procent, waaronder een val van 40 procent in november na een winstwaarschuwing.

Het vlaggenschip van Rexall Sundown is nog steeds Sundown Vitamins. De 270 verschillende Sundown-pillen worden in grote aantallen geleverd aan supermarkten en drogisten. Voortbordurend op de mondiale rage hoopt het bedrijf kinderen aan de vitaminen te krijgen door ze onder de naam Pokémon Vitamins te verkopen.

De overgenomen bedrijven blijven hun eigen producten leveren. Een bekende naam is Ultra Choma Slim van Richardson Labs, een van de best verkochte dieetproducten in de VS. De divisie MET-Rx scoort goed met zijn sportvoeding, terwijl Rexall en Thompson samen meer dan 400 verschillende gezondheidsproducten op de markt brengen.

Botversterker

Met de aankoop van Rexall Sundown is Numico de absolute wereldleider in voedingssupplementen geworden. Het bedrijf, bekend geworden van Chocomel en Fristi, wil ook Europa aan de vitaminepoeders en -pillen krijgen die Amerikanen zo massaal slikken in de hoop lang en gezond te leven. Van

botversterker tot maaltijdvervangers: tegen de zomer al verschijnen ze in de Nederlandse schappen. Gisteren maakte Numico de koop van Rexall Sundown bekend. De nummer twee van het Amerikaanse pillenparadijs kost Numico 4,35 miljard gulden, 24 dollar per aandeel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 mei 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Succes Rexall Sundown begon met zonnebrandolie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 mei 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken