Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Orgaantransplantatie is halfwas technologie"

Galjaard bezorgd over commercie

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - "De maakbaarheid van de mens is erfelijk bepaald. Voor alle normale erfelijke eigenschappen moeten we beter begrip opbrengen. Wanneer we alles wat we abnormaal vinden willen uitschakelen, dringt de vraag zich op of de toegankelijkheid van de gezondheidszorg wel betaalbaar blijft."

Dat stelde de klinisch geneticus prof. dr. H. Galjaard gisteren in zijn rede "Vervagende grenzen", nadat hij de hoogste onderscheiding van de stad Rotterdam, de Johan van Oldenbarneveltpenning, had gekregen. Binnen zijn vakgebied heeft Galjaard een grote internationale reputatie opgebouwd.

Galjaard schetste hoe het erfelijkheidsonderzoek zich in snel tempo ontwikkelt. "In discussies worden de resultaten daarvan vaak afgedaan met opmerkingen als: Dat gepruts met die genen kan niet goed zijn en wat voor consequenties heeft het allemaal? Ik wil het graag van de positieve kant zien. De resultaten van het erfelijkheidsonderzoek moeten we niet isoleren van het totaal van de samenleving."

Hij zei dat de mens rekening moet houden met beperkingen. "Er zijn mensen die steeds minder accepteren, terwijl er ook mensen zijn die ervoor kiezen het leven te accepteren zoals het komt, in plaats van zich te laten leiden door de uitkomst van onderzoek van erfelijke eigenschappen of van prenatale diagnostiek. In delen van de wereld sterft iedere minuut een vrouw aan zwangerschapsproblemen. Hier, in het rijke westen, stellen vrouwen de vraag of ze nog een kind zullen nemen."

In zijn rede gaf Galjaard aan dat de prenatale diagnostiek en de kunstmatige bevruchtingsmethodiek veel heeft losgemaakt. "De levensvatbaarheidsgrens wordt nu door de techniek bepaald, terwijl de meest effectieve preventie voor erfelijke afwijkingen de prenatale diagnostiek is."

In de ogen van Galjaard is orgaantransplantatie een mislukking. "Het blijft een halfwas technologie. Leeftijd mag geen criterium zijn bij een orgaantransplantatie. De verschuivende grenzen hebben we aanvaard. De wachtlijsten worden steeds langer."

Privé-klinieken

Galjaard zei bezorgd te zijn over de verregaande commercialisering van medisch wetenschappelijk onderzoek in het algemeen en de genetica in het bijzonder. "Veelbelovende onderzoekers verdwijnen naar privé-klinieken en bedrijven. Uitwisseling van onderzoeksresultaten worden om commerciële redenen vaak nagelaten."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 mei 2000

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 mei 2000

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken