Bekijk het origineel

Principiële hobbels bij Engels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Principiële hobbels bij Engels

Onderwerpen vbo-examen sluiten niet aan bij belevingswereld

3 minuten leestijd

KAMPEN - Dyslexie, waarzeggerij in de kerk en een opleiding tot strandwacht. De thema's die Steven Rietman gisteren tijdens het vbo-examen Engels onder zijn neus kreeg, waren heel gevarieerd.

Sommige onderwerpen pasten niet bij de identiteit van de reformatorische scholen, zegt de Pieter Zandt-leerling uit Hasselt. Aan de Kamper scholengemeenschap voltooit hij momenteel de vbo-opleiding metaal.

"Tijdens het examen Engels kregen we een vragenboekje, een tekstboekje en een antwoordenblad. Het examen bestond uit 45 vragen, waarvoor we twee uur de tijd kregen. De eerste negen vragen gingen over kleine stukjes tekst, zoals advertenties en krantenstukjes. Dat viel allemaal best te doen.

Daarna kwamen vier grotere teksten: over dyslexie, dat is een ziekte waarbij je slecht kunt lezen en schrijven; over Baywatch, de opleiding voor strandwacht; over waarzeggerij in de kerk en over muziekgroepen op scholen."

Belevingswereld

De keuze van de onderwerpen was een probleem, vindt docent J. F. de Reuver van het Van Lodensteincollege in Hoevelaken. "Popconcerten op scholen en waarzeggerij staan hopelijk buiten de belevingswereld van onze leerlingen. Daardoor kunnen ze zich moeilijk in zo'n tekst verplaatsen."

"Voor de gemiddelde reformatorische leerling was het C-examen, vooral voor de vbo'ers, pittig", beaamt Pieter Zandt-docent B. J. Würsten. "De onderwerpen sloten, zoals altijd, niet aan bij onze leerlingen. Zelfs in de korte stukjes kwamen onderwerpen voor die bij de meesten van hen buiten de belevingswereld staan. Een artikel als "Bitchiness is black in vogue with Madonna" is voor onze leerlingen absoluut niet te begrijpen."

Volgens P. J. Francke van het Calvijncollege in Krabbendijke was het examen echter goed te doen. Zijn leerlingen vonden het daarentegen een pittig examen. De kwaliteit van de illustraties was volgens de Calvijn-leraar "niet zo denderend."

Aardrijkskunde

In zowel de korte stukjes als de vier lange teksten kregen de examenkandidaten open (Nederlandse) vragen voorgelegd. "Dat hoeft niet ongunstig te zijn", reageert Francke. Würsten noemt het zelfs "de grootste verbetering ten opzichte van de afgelopen jaren, want vaak begrijpen de leerlingen de Engelse vragen niet eens. Minpunt is dat de leerlingen van tevoren maar één voorbeeldexamen kregen met open vragen."

"In de examens van voorgaande jaren waarmee wij geoefend hadden, stonden geen open vragen", zegt Steven Rietman. "De vier lange teksten waren aardig pittig. De open vragen waren redelijk te maken, maar de meerkeuzevragen kon je meestal niet letterlijk uit de tekst halen. Vooral de tekst met de open plekken in de zin die je zelf moest invullen, was erg moeilijk te maken. Ik vond het een lastig examen."

Goed lezen

De mavo- en vbo-leerlingen bogen zich gisteren ook over aardrijkskunde. Volgens docent D. Bosch van het Ichthuscollege in Veenendaal was het examen op D-niveau goed te doen. "Het was wel iets moeilijker dan vorig jaar. De kaarten waren niet altijd duidelijk, met name bij vraag 9. De hoeveelheid tekst was bij sommige vragen vrij groot. Voor leerlingen die het Nederlands niet goed beheersten of de tekst te oppervlakkig lazen, waren sommige vragen best pittig. Oplettendheid was geboden toen er verschil gemaakt werd tussen een bijdrage áán de EU of toegekende steun ván de EU (vraag 43)."

De antwoorden van de meerkeuzevragen tijdens de examens verschijnen dezelfde dag op de website van deze krant: www.refdag.nl. Die van de ochtendvakken zijn vanaf 14.00 uur te lezen, die van de middagvakken vanaf 18.00 uur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 mei 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Principiële hobbels bij Engels

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 mei 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken