Bekijk het origineel

Orgaantransplantatie steeds succesvoller

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Orgaantransplantatie steeds succesvoller

Probleem is houdbaarheid op lange termijn

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Vervanging van een orgaan door middel van transplantatie heeft zich de afgelopen dertig jaar ontwikkeld tot een routineklusje voor medici. Vijf jaar na de operatie functioneren de meeste overgezette harten, nieren, levers en alvleesklieren nog goed. Probleem is wel dat de meeste 'nieuwe' organen het op lange termijn niet redden.

Dat concluderen drie sprecialisten in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde. Volgens F. Bemelman, S. Surachno en R. ten Berge, verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, ligt de overlevingskans van getransplanteerde organen na één jaar tussen de 80 en 90 procent. Na vijf jaar is dit nog altijd tussen de 65 en 75 procent. De 'verhuizing' van een long gaat het vaakst na een tijdje mis.

1954

In 1954 werd in Boston voor het eerst een niertransplantatie verricht die ook op lange termijn succesvol was. Nu slagen dus bijna alle operaties, hoewel de meeste nieren op lange termijn toch verloren gaan. Ook 'nieuwe' harten gaan gemiddeld maar acht jaar mee.

Volgens de auteurs van het artikel is de grootste uitdaging op hun terrein nu iets op dit afstootmechanisme te vinden. Ook wordt er momenteel een manier uitgedokterd om het afweersysteem van de patiënt gezond te houden bij een orgaantransplantatie. Een ander verschil met vroeger is dat patiënten tegenwoordig zelden een donororgaan wordt ontzegd wegens hun hoge leeftijd. Toch is de overlevingskans van een getransplanteerde long het hoogst bij ontvangers van rond de dertig jaar.

Wachttijden

Toename van het aantal patiënten voor transplantatie en een dalend aantal donoren zorgt tegenwoordig voor jarenlange wachttijden, zo concluderen de auteurs. Onlangs concludeerde Zorgonderzoek Nederland (ZON) nog dat veel Nederlanders te weinig over orgaandonatie afweten om hun organen na hun overlijden zomaar ter beschikking te stellen. Minister Borst (Volksgezondheid) wil hier wat aan doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 juli 2000

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Orgaantransplantatie steeds succesvoller

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 juli 2000

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken