Bekijk het origineel

Transport radioactief afval blijft omstreden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Transport radioactief afval blijft omstreden

Greenpeace stapt voor derde keer naar RvS

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Greenpeace heeft zich gisteren voor de derde keer bij de Raad van State verzet tegen het transport van afgewerkte radioactieve splijtstofelementen van het ECN in Petten naar Covra in Borssele. Voor dit gevaarlijke transport over de weg heeft minister Pronk van VROM op 7 juli aan Covra een nieuwe vergunning verleend.

Raadsman A. van den Biesen van Greenpeace beschuldigde de minister gisteren van misbruik van bevoegdheid. Twee keer eerder heeft de Raad van State op verzoek van de milieuorganisatie de transportvergunning geschorst. Na de laatste schorsingsuitspraak, die dateert van 7 juli, kreeg Covra van de minister dezelfde dag nog een nieuwe vergunning, dit keer voor vier transporten naar de Covra-opslagplaats in Borssele, in plaats van twee. Minister Pronk verklaarde de transportvergunning bovendien direct van kracht, omdat het kernafval zich bij het ECN begint op te stapelen. Daardoor dreigt de reactor te moeten worden stilgelegd.

Van den Biesen betitelde de handelwijze van de minister als een schot hagel, waarbij er weinig overblijft van de rechtsbescherming tegen gevaarlijke afvaltransporten. Met het verzet tegen de transporten wil Greenpeace forceren dat de afgewerkte splijtstof naar de Verenigde Staten wordt gebracht. Daar komt het materiaal, dat in Petten wordt ingezet bij de productie van middelen om kanker te bestrijden, vandaan.

Miljoenen Europese patiënten zijn afhankelijk van de radiofarmaca uit Petten, zei Covra-raadsman N. Koeman. Greenpeace neemt dat belang niet serieus, meent Koeman.

Containers

Ook de Tweede Kamer is voorstander van de export van het afval naar de VS. Woordvoerder H. Krans van het ministerie van VROM zei dat dit op korte termijn echter niet mogelijk is, omdat het Pettense reactorafval is verpakt in containers die niet zijn gecertificeerd door de Amerikanen. Het ECN is inmiddels begonnen met het vullen van een derde opslagcontainer. De opslag van het afval is illegaal, omdat het ECN niet beschikt over een vergunning. Volgens het ministerie van VROM, Covra en het gemeentebestuur van Zijpe wordt deze ongewenste situatie door Greenpeace in stand gehouden.

VROM-woordvoerder Krans benadrukte gisteren dat de op 7 juli verleende vergunning niets te maken heeft met de transportvergunning die door de Raad van State eerder twee keer is geschorst. De nieuwe vergunning is een beslissing op een aparte aanvraag van Covra uit februari, zei Krans. Hij stelde dat nergens in de Kernenergiewet staat dat er geen nieuwe vergunning mag worden verleend als andere vergunningen door de rechter buiten werking zijn gesteld.

Greenpeace is vorig jaar begonnen met het aanvechten van de transportvergunningen. Vóór 1999 vonden de transporten gewoon doorgang zonder dat er een rechter aan te pas kwam.

Uitspraak van bestuursrechter H. Beekhuis van de Raad van State volgt binnenkort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 juli 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Transport radioactief afval blijft omstreden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 juli 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken