Bekijk het origineel

Geen spoor van gestolen Cessna

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen spoor van gestolen Cessna

Verwarde man wilde naar Kopenhagen

2 minuten leestijd

AMELAND - De grootscheepse zoekactie naar een eenmotorig vliegtuigje dat gisterochtend waarschijnlijk door een 45-jarige man op Ameland is gestolen, heeft nog niets opgeleverd. Tot vanmorgen was geen enkel spoor van de Cessna gevonden, aldus P. Verburg van de kustwacht.

De kustwacht in Nederland en de Duitse luchtmacht hebben gisteren een groot deel van de dag gezocht naar het toestel. De autoriteiten van Denemarken, België, Frankrijk en Engeland zijn op de hoogte gebracht van de vermissing van de Cessna.

De politie vreest dat het vliegtuigje is neergestort. Het had slechts 250 liter brandstof aan boord, waarmee 250 mijl gevlogen kan worden. De kustwacht heeft bij de zoekactie een helikopter en een vliegtuig ingezet. In Duitsland zoekt de luchtmacht met twee vliegtuigen. Aan alle schepen die in de buurt op de Noordzee en de Waddenzee varen, is gevraagd uit te kijken naar de Cessna of wrakstukken ervan.

De Cessna is naar alle waarschijnlijkheid gestolen door een voormalige inwoner van Dokkum, nu zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zondagavond meldde hij zich op het vliegveldje van Ballum met de vraag of hij een vlucht kon boeken naar Kopenhagen. Havenmeester G. J. Burger: "De man stond op blote voeten voor de deur en maakte een verwarde indruk." Tegen Amelanders zou de man eerder hebben verteld dat hij vlieger is bij El Al en dat hij prins Willem-Alexander vliegles heeft gegeven.

De politie hield de man later aan omdat hij een hotelrekening niet kon betalen. Toen hij op vrije voeten was, reed hij op een gestolen fiets en later in een gestolen auto naar het vliegveld. De havenmeester zag gistermorgen rond half zes tot zijn verbazing de Cessna over het vliegveld taxiën en opstijgen. Op dat moment onweerde het. In die weersomstandigheden stijgt geen enkele vlieger op.

Plankgas

Het vliegtuig is eigendom van Aeroservice Lelystad, dat rondvluchten boven Ameland en het Wad maakt. Volgens piloot D. Venema, die met het vliegtuigje rondvluchten maakt, kan iemand met tien vlieguren een Cessna in de lucht krijgen. "Je geeft plankgas en trekt hem zo van de grond." Volgens Venema zou de man Kopenhagen "mogelijk net kunnen halen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Geen spoor van gestolen Cessna

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken