Bekijk het origineel

Modeltuin Beekbergen dient dubbel doel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Modeltuin Beekbergen dient dubbel doel

4 minuten leestijd

Tuincentra en modeltuinen doen het goed en rijzen dan ook als paddestoelen uit de grond. De tuinen bij Het Hoogeland in Beekbergen, deze zomer geopend, kunnen echter bogen op kenmerken die geen collega of concurrent heeft: ze zijn door bekende architecten aangelegd, maar worden onderhouden door bewoners van een inmiddels meer dan honderd jaar oud opvangcentrum.

Het plekje tussen de akkers rond Beekbergen blijkt een klein dorp op zich te zijn. Al sinds 1892 biedt het woonruimte en werk aan "landlopers, zoals ze vroeger genoemd werden", vertelt bedrijfsleider S. van Dijk. Sommige bewoners zijn letterlijk van de straat geraapt, anderen komen uit psychiatrische inrichtingen en zijn daar 'uitbehandeld'. Ex-drugsverslaafd en, alcoholverslaafden en andere mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, vinden een veilig onderkomen op deze plaats aan de rand van de Veluwe. Van Dijk: "Al sinds de oprichting waren bewoners verplicht te helpen bij het werk in de agrarische sector." Collega W. van Reen, hoofd groenactiviteiten, vult aan: "Rond 1892 was immers de tijd van de ontginning. In die sector was werk. Gedurende een lange periode zijn hier ook kruiden verbouwd. Bloemen verkopen we al 55 jaar."

Rozen

De winkel van Het Hoogeland onderscheidt zich nauwelijks van andere tuincentra. Het grote verschil kun je niet zien: de meeste planten hier zijn door bewoners zelf gekweekt, terwijl tuincentra hun producten veelal van derden betrekken. Ook tuinmeubels en -ornamenten kun je bij Het Hoogeland in overvloed krijgen.

Deze zomer voegde de instantie een project aan z'n activiteiten toe. Op het terrein liggen nu zes modeltuinen die -"belangeloos"-door bekende tuinarchitecten ontworpen werden. Van Reen somt de doelgroep voor de tuinen op: "De vele vakantiegangers die zomers in deze omgeving verblijven, ontspannen zich hier; ouderen kunnen er wandelen en tweeverdieners die een nieuwe tuin (laten) aanleggen, doen hier ideeën op. Tuinen van zes toparchitecten naast elkaar, dat zie je nergens in Nederland." Van Dijk: "En dat mensen van de bovenkant van de samenleving -als je architecten zo mag noemen- samenwerken met mensen aan de onderkant ervan, is ook bijzonder."

Dat de nieuwe tuinen worden onderhouden door bewoners van Het Hoogeland heeft als consequentie dat "uitvoering en onderhoud ervan eenvoudig moeten zijn. Een heel moeilijke plant zul je hier niet vinden", aldus Van Reen. Concrete voorbeelden kunnen hij en zijn collega echter maar moeilijk vinden. Van Reen, na lang denken: "Nou ja, rozen bijvoorbeeld zijn best lastig, maar daarvoor hebben we professionele krachten die deze bloemen- overigens vaak samen mét bewoners- verzorgen. We kijken per bewoner wat hij kan. Veel mensen hebben al de nodige teleurstellingen in hun leven achter de rug."

Dakplatanen

Voor bezoekers die ideeën voor hun eigen tuin komen opdoen, is het leuk dat nagenoeg alle planten in de modeltuinen ook bij Het Hoogeland verkrijgbaar zijn. Van Dijk gaat als gids voor naar de recentelijk aangelegde tuinen. Pas over een jaar of langer zullen ze eruitzien zoals de architecten ze hebben bedoeld, maar de liefhebber krijgt alvast een indruk. "Veel mensen komen hier zoals anderen naar musea gaan. Tuinarchitectuur is een vorm van kunst. Daar kun je van genieten. Er zijn zelfs bezoekers die speciaal voor een van de zes architecten komen, omdat ze van zijn stijl houden en z'n ontwikkeling volgen."

Buiten de winkel sta je meteen in het ontwerp van De Enk uit De Steeg. "Een wat cultuurtechnisch gericht bureau dat veel voor sportcentra en kantoortuinen doet", licht Van Dijk toe. "Typerend zijn de hoogteverschillen, maar verder heeft De Enk nauwelijks een eigen stijl omdat het bedrijf veel in opdracht werkt."

Dick Beijer, die de volgende tuin heeft ontworpen, beoefent de kunst van het weglaten. Twee langwerpige vijvers worden omgeven door een beukenhaag en overkoepeld door vier dakplatanen. Een plaatje voor wie van strak en sober houdt.

Papiermolen

"Piet Oudolf is voor mijn gevoel de belangrijkste architect hier", vertelt Van Dijk bij Oudolfs ontwerp. "Hij is de enige die vanúít de planten werkt, de taxushagen, de buxusblokken. Je ziet allerlei plantenstromen, de combinaties daarbinnen worden van elkaar gescheiden door de rijen stenen tussen de 'stromen'."

Verder deden tot op heden Robert Broekema, Menno Kroon en Bart Hoes aan het project mee. Het is de bedoeling dat het aantal tuinen van 'grootheden' in de tuinarchitectuur nog wordt uitgebreid.

Vanaf volgend jaar organiseert Het Hoogeland elk seizoen een speciale beurs. Die staat dan in kader van lente, zomer, oogst of Kerst. Verder moet er tegen die tijd een pad klaar zijn dat door een veld met oude landbouwgewassen zoals granen, hennep, vlas en boekweit loopt. Het eindigt bij papiermolen De Ruitersmolen, die open is voor het publiek en waar liefhebbers zelf papier mogen scheppen.

In het restaurant of op het terras bij Het Hoogeland kunnen drankjes en lunches genuttigd worden. Groenten uit eigen tuin, eieren van eigen kippen en verse aardbeien sieren de menukaart. "Al die onderdelen samen moeten bezoekers een leuk dagje infotainment bieden", belooft Van Dijk.

Het Hoogeland, Van Limburg Stirumweg 19 in Beekbergen, is dagelijks -behalve zondags en 's maandagsmorgens- geopend. Toegang gratis. Meer informatie: 055-5067257.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Modeltuin Beekbergen dient dubbel doel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken