Bekijk het origineel

Kamer steunt Hermans bij aanpak van bonden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer steunt Hermans bij aanpak van bonden

Per onderwijssector ÚÚn onderhandelingstafel

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Een forse meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met minister Hermans van Onderwijs dat het overleg met de bonden van werkgevers en werknemers in het primair en in het voortgezet onderwijs moet worden beperkt tot hoofdlijnen. De bonden zelf reageren verdeeld op het idee van de bewindsman.

Minister Hermans maakte gisteren bekend dat hij de overlegstructuur zodanig wil moderniseren dat hij per onderwijssector nog maar ÚÚn onderhandelingstafel tegenkomt. Dat is al zo in het middelbaar- en het hoger beroepsonderwijs, maar voor het primair en het voortgezet onderwijs voert Hermans nog altijd overleg aan vele onderhandelingstafels. Verder wil de minister het niet meer over details hebben. Hij wil slechts "kaderstellende afspraken" maken over huisvesting, de leermiddelensituatie en de arbeidsvoorwaarden.

Dit betekent volgens een woordvoerder van de minister niet dat de schoolbesturen machtiger worden. Door de modernisering van de medezeggenschap moeten juist ouders en werknemers een dikkere vinger in de pap krijgen. Ook neemt de macht van de bonden niet af door meer gestroomlijnde onderhandelingen, zo benadrukt de zegsman.

Het VVD-kamerlid Cornielje is blij met de ideeÙn van zijn partijgenoot Hermans. "Zo'n modernisering heeft goed gewerkt bij mbo en hbo." Cornielje verbaast zich over de vele critici van Hermans. Beleidsresultaten kosten tijd, zo meent hij, en "Hermans is kampioen geld binnenslepen."

Ook CDA en D66 reageren positief op de plannen van Hermans, al is CDA'er Van de Camp bang dat het op een nodeloze ruzie met de vakbonden zal uitlopen. Het D66-kamerlid Lambrechts voorspelt dat de modernisering "niet zonder slag of stoot" zal verlopen.

Het PvdA-Tweede-Kamerlid Barth vindt het heel positief als scholen meer beleidsruimte krijgen en onderwijsakkoorden minder worden dichtgetimmerd. EÚn 'tafel' per sector lijkt haar echter onvoldoende. "Arbeidsvoorwaarden moeten gescheiden blijven van inhoud." Verder juicht Barth Hermans' plan toe, maar "het poldermodel heeft veel goeds gebracht. We moeten het kind niet met het badwater weggooien. De partners verdienen een volwaardige rol."

Kakofonie

Minder enthousiast zijn de bonden zelf. De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt de uitspraken van Hermans "merkwaardig." AOb-bestuurder W. Dresscher herinnert zich dat de vele overlegtafels door de minister en zijn voorganger in het leven zijn geroepen. Bovendien wijst de ervaring volgens hem uit dat de discussie in een kakofonie verzandt als veel organisaties om ÚÚn tafel gaan zitten om de grote lijnen van het onderwijs te bespreken.

"De woorden van Hermans maken een vijandige indruk", vindt Dresscher. Toch wacht de AOb de uitwerking van Hermans' plannen in het najaar af, bang als de bond is om een steen in de plomp te gooien. "Als het rommelt in de onderwijswereld wordt het voor minister Zalm (FinanciÙn) wel erg gemakkelijk om te zeggen dat er voorlopig geen extra geld naar onderwijs gaat."

De Onderwijsbond CNV staat "niet afwijzend" tegenover een sanering van de onderhandelingen, maar noemt de discussie een bliksemafleider van de echte problemen. "Als scholen meer beleidsruimte krijgen, moeten ze wel voldoende geld hebben om dit in te vullen", vindt woordvoerder E. de Jong.

Acties

De Besturenraad is het met het plan van Hermans eens. "Het is goed om de bezem eens door de onderhandelingen te halen", aldus de woordvoerster. De organisatie is echter totaal niet te spreken over de investeringen in het onderwijs en overweegt samen met de andere werkgeversorganisaties actie te gaan voeren. De inspectie niet meer toelaten of geen schoolgids drukken zijn mogelijke vormen van protest tegen het huidige beleid, aldus de woordvoerster.

De werkgeversorganisatie voor openbaar en algemeen onderwijs (VOS/ABB) heeft helemaal geen oren naar de acties van de Besturenraad. VOS/ABB wil wel dat scholen hun stem laten horen, maar wijst acties gericht tegen de inspectie "ten zeerste" af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Kamer steunt Hermans bij aanpak van bonden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken