Bekijk het origineel

Doden bij zware bosbranden Balkan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Doden bij zware bosbranden Balkan

In totaal al tien mensen omgekomen

3 minuten leestijd

SOFIA (AP) - De zware bosbranden op de Balkan hebben gisteren opnieuw slachtoffers geëist. In Kroatië liep een zestienjarige jongen uit nieuwsgierigheid een brandend bos in. Later werd zijn verkoolde lichaam door brandweerlieden gevonden, meldde het persbureau Hina. In Griekenland, aan de grens met Albanië, vond een bejaard echtpaar de dood in de vlammenzee.

Sinds de eerste branden drie maanden geleden uitbraken zijn tien mensen in de vlammen omgekomen. In Italië heeft de hittegolf die Zuidoost-Europa in zijn greep heeft drie bejaarden het leven gekost. De sinds juni aanhoudend hoge temperaturen hebben de Balkanregio uitgedroogd en de harde wind van augustus heeft van Kroatië tot Griekenland bosbranden doen ontstaan.

Bulgarije riep gisteren legereenheden op om de brandweer bij te staan bij het blussen van 69 branden die het afgelopen etmaal waren ontstaan. Zesentwintig branden zijn nog niet geblust.

Buitenlandse hulp

In Kroatië werden elf grote branden gemeld. Dit jaar is bij 535 branden al 20.000 hectare bos verwoest. In Bulgarije staat zo'n 4000 hectare bos en bouwland in brand, aldus de autoriteiten, die hebben aangekondigd buitenlandse hulp te zullen vragen om de schade van rond de 46 miljoen gulden op te vangen.

Rond Tsjirpan, ten zuidoosten van Sofia, staat een bos van 900 hectare al zes dagen achtereen in brand en hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen.

Honderden Griekse brandweermannen zijn ingezet om zo'n dertig branden op het vasteland en de eilanden Naxos en Chios te blussen. In de zuidelijke provincie Arcadië is de noodtoestand uitgeroepen omdat er tien grote branden woedden. Voor vandaag was regen voorspeld en een daling van de temperatuur, die de afgelopen dagen rond de 40 graden lag. Dit jaar is al 126.000 hectare bos en land in vlammen opgegaan.

Nabij Slano in het achterland van de Kroatische havenstad Dubrovnik woedt al twee dagen een zware brand. De plaats Metkovic op 50 kilometer van de kust wordt door de vlammen bedreigd. Mogelijk moeten alle 12.000 mensen geëvacueerd worden. Rond Promina in de kustregio Dalmatië vechten zo'n vierhonderd brandweerlieden tegen de vlammen, die al 3000 hectare bos en grasland in de as hebben gelegd.

Soldaten en brandweermannen binden rond de steden Kin en Drnis, zo'n 180 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Zagreb, de strijd aan met de vlammen en nabij de Adriatische havenstad Rijeka bedreigt een brand nog steeds een werf.

Volgens de bewoners van het Zuid-Servische dorp Dabinovac, dat binnen de grenszone met Kosovo ligt waar het Joegoslavische leger niet mag komen, is de bosbrand die hun woningen bedreigt aangestoken door Kosovaren om mijnen in de zone tot ontploffing te brengen die daar vorig jaar door het terugtrekkende Joegoslavische leger zijn achtergelaten.

Nabij de Zuid-Servische stad Nis zijn soldaten en brandweerlieden ingezet om een grote brand op een berg te blussen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Doden bij zware bosbranden Balkan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken