Bekijk het origineel

Vuurwerk zwaarder dan etiket aangeeft

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vuurwerk zwaarder dan etiket aangeeft

TNO adviseert andere classificatie

3 minuten leestijd

ENSCHEDE (ANP) - Evenementenvuurwerk is vermoedelijk veel zwaarder dan op de etiketten staat aangegeven. Daardoor ontstaan in het hele land gevaarlijke situaties bij de opslag van dit zware vuurwerk. Dat concludeert TNO na een onderzoek bij het vuurwerkbedrijf Haarman in Enschede.

TNO adviseert een aantal "representatieve artikelen grootvuurwerk opnieuw door een bevoegde instelling te laten classificeren." Zou blijken dat het vuurwerk in een zwaardere klasse hoort, dan moet worden nagegaan of de opslag volgens de huidige vergunningen nog is toegestaan.

TNO uitte eerder de veronderstelling dat de zwaarte van het vuurwerk niet altijd overeenkomt met het etiket. Bij het ongeval in Culemborg in 1992 schreef TNO dat "explosie-effecten als geconstateerd niet overeenkomen met inventarislijsten." De eindresultaten van het onderzoek van die ramp zijn volgens een woordvoerder van TNO bekend bij Defensie.

Na de explosie bij SE Fireworks stelde TNO op verzoek van de gemeente Enschede een onderzoek in bij Haarman Vuurwerk, het andere vuurwerkbedrijf in de stad. TNO stelt dat het aangetroffen vuurwerk vermoedelijk veel zwaarder is dan op de etiketten staat. Daardoor kunnen zich bij calamiteiten heftiger explosies voordoen dan voorzien. Getroffen veiligheidsmaatregelen zijn dan onvoldoende.

Omdat TNO ervan uitgaat dat deze situatie zich niet alleen voordoet bij Haarman Vuurwerk, heeft de gemeente Enschede direct contact gezocht met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het ministerie van VROM begint in elk geval binnen drie weken een onderzoek naar etiketten op vuurwerk in de 34 gemeenten met de grootste vuurwerkbedrijven, meldde een woordvoerster gisteravond. Aanleiding voor dit onderzoek is het vermoeden door het openbaar ministerie van Almelo van fraude met etiketten.

Besloten is verder dat het ministerie van Milieu binnen twee weken een uitgebreid onderzoek naar de classificatie van vuurwerk begint. Daarbij wordt als eerste Haarman Vuurwerk onder de loep genomen.

Volgens TNO zijn bij Haarman niet alle voorschriften van de milieuvergunningen nageleefd. Zo waren de brandwerende voorzieningen onvoldoende en is TNO er niet zeker van dat de brandblusinstallatie in de nieuwe hal bij calamiteiten wel werkt. Ook werd te veel vuurwerk buiten de daarvoor bestemde ruimte opgeslagen, werd vuurwerk samengesteld en bleek er te veel vuurwerk in de showroom te liggen.

Inmiddels heeft Haarman een aantal geconstateerde overtredingen verholpen. De gemeente heeft het bedrijf opdracht gegeven de overige misstanden op zeer korte termijn ongedaan te maken. Enschede heeft Haarman ook opgedragen een bestelling van 350.000 kilo te annuleren. Het bedrijf heeft geen vergunning om deze partij op te slaan. De gemeente heeft een preventief dwangsombesluit genomen om te voorkomen dat het vuurwerk in Enschede wordt opgeslagen.

Verbaasd

Eigenaar K. Haarman van het vuurwerkbedrijf is verbaasd over de conclusie van TNO dat op etiketten van zwaar vuurwerk niet de juiste gevarenklasse staat. Hij zegt daarvoor in de praktijk geen aanwijzingen te hebben gevonden. Haarman vermoedt wel dat vuurwerk in combinaties anders reageert dan op basis van het etiket op een los stuk kan worden vermoed. "Helaas is hier in Nederland nooit onderzoek naar gedaan. Er worden alleen proeven gedaan met losse kartons."

Als de conclusie van TNO dat zwaar vuurwerk te laag wordt geclassificeerd juist is, is dat ontlastend voor SE Fireworks-directeur R. Bakker. Dat zegt Bakkers advocaat J. Plasman in een reactie op het TNO-onderzoek.

Volgens Plasman valt het Bakker niet te verwijten als het bij Fireworks opgeslagen vuurwerk zwaarder geweest blijkt te zijn dan uit de etiketten kon worden opgemaakt. Plasman meent dat het zijn cliënt niet is te verwijten dat de in de milieuvergunningen geëiste veiligheidsmaatregelen ontoereikend zijn. Hij stelt dat de overheid daarvoor verantwoordelijk is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Vuurwerk zwaarder dan etiket aangeeft

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken