Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Titanium op terrein van SE Fireworks"

Vuurwerkhandelaren willen strengere tests

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN (ANP) - Voorzitter G. Oudendag van de Federatie Vuurwerkhandel Nederland (FVN) vermoedt dat op het terrein van SE Fireworks vuurwerk heeft gelegen waarin titanium (een gevaarlijk metaal) was verwerkt. Dat heeft Oudendag verklaard tegenover de commissie-Oosting.

De kracht en de omvang van de explosie wijzen volgens hem op de aanwezigheid van titanium. Oudendag, tevens directeur van vuurwerkbedrijf Schuurmans in Leeuwarden, maakt zich sterk voor een nieuwe indeling in gevarenklassen van het evenementenvuurwerk. Nederland schiet daarin volgens hem tekort.

Oudendag reageert op de conclusies van TNO. Het onderzoeksinstituut vermoedt dat professioneel evenementenvuurwerk vaak veel zwaarder is dan op het etiket staat aangegeven.

"Dat wordt erop gezet in het land van herkomst, China dus. In Nederland hebben we voor evenementenvuurwerk geen officiƫle classificatie voor de zwaarte van het vuurwerk. Soms krijg je dan ook stukken binnen waarvan je op je klompen aanvoelt dat het niet klopt. Wij doen er dan een andere zwaartesticker op, maar of iedereen dat doet, weet ik niet", verklaart Oudendag.

Volgens de FVN ligt een verklaring deels in het feit dat het vuurwerk onzorgvuldig wordt getest. "Professioneel vuurwerk wordt niet altijd getest zoals dat hoort. Dat leidt tot verkeerde classificaties", zegt FVN-secretaris H. Kapel. De voornamelijk Chinese fabrikanten zijn verantwoordelijk voor de juiste indeling in gevarenklassen van het vuurwerk. Een verkeerde indeling wordt in Nederland niet opgemerkt. "Het probleem is dat we wereldwijd hebben afgesproken elkaars classificatie te accepteren", zegt Kapel.

Volgens de FVN moeten de tests die leiden tot de indeling in gevarenklassen in China, verbeterd worden. "De fabrikanten moeten zorgen dat de testeisen goed worden opgevolgd. Ik ben nu ook op weg naar China om de fabrikanten hier nogmaals op te wijzen", laat Kapel vanuit Singapore weten.

Zwaarder

Advocaat J. Plasman weerspreekt berichten dat directeur R. Bakker van SE Fireworks in strijd met de vergunning "superzware" 12-inch kogelbommen had opgeslagen. "Volgens de vergunning mocht SE Fireworks die hebben", stelt Plasman.

De advocaat sluit niet uit dat het bij SE Fireworks opgeslagen vuurwerk zwaarder was dan op de etiketten stond. "TNO heeft geconstateerd dat het label niet altijd de lading dekt. Dat is Bakker echter niet aan te rekenen. Het onderzoeksinstituut heeft niet gezegd dat zaken zijn aangetroffen die niet onder de vergunning vallen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 augustus 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken