Bekijk het origineel

Controle bij 46 vuurwerkbedrijven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Controle bij 46 vuurwerkbedrijven

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De overheid laat de 46 belangrijkste vuurwerkbedrijven controleren op de juistheid van labels.

Bij onderzoeken naar de vuurwerkramp in Enschede heeft het openbaar ministerie geconstateerd dat vuurwerkverpakkingen verkeerd worden gelabeld. Dit schrijft minister De Vries van Binnenlandse Zaken in een brief aan de vaste kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

De controle op naleving van de voorschriften verbonden aan de vergunning, wordt door onjuiste labels ernstig belemmerd, schrijft De Vries. De kans dat ontduiken van voorschriften niet wordt ontdekt, is daardoor groter.

De controle bij de bedrijven wordt uitgevoerd door de Inspectie Milieuhygiëne in samenwerking met betrokken gemeenten. Het gaat om depots waar meer dan 60 ton vuurwerk ligt, of opslagplaatsen die dichter dan 100 meter bij woningen liggen. Alle gemeenten, provincies en hulpverleningsorganisaties in een gebied met opslagplaatsen zijn geïnformeerd. Hun wordt geadviseerd om vooralsnog bij rampenplannen rekening te houden met grotere risico's dan tot nu toe werd aangenomen.

Na de explosie bij SE Fireworks in Enschede stelde TNO op verzoek van de gemeente Enschede een onderzoek in bij Haarman Vuurwerk, het andere vuurwerkberijf in de stad. TNO kwam tot de conclusie dat het daar aangetroffen vuurwerk vermoedelijk veel zwaarder is dan op de etiketten staat. Daardoor kunnen zich bij calamiteiten heftiger explosies voordoen dan voorzien. Getroffen veiligheidsmaatregelen op grond van die verkeerde etikettering zijn dan onvoldoende.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 september 2000

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Controle bij 46 vuurwerkbedrijven

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 september 2000

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken