Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Apen gevaarlijker dan pitbulls"

2 minuten leestijd

PARIJS (ANP) - Illegaal uit Noord-Afrika geïmporteerde apen zijn mogelijk nog gevaarlijker dan pitbulls. De aapjes dreigen een modeverschijnsel te worden in Franse voor- en slaapsteden. De Franse veeartsenijkundige dienst heeft daarom de afgelopen dagen via radio en televisie aan de bel getrokken en er ernstig tegen gewaarschuwd.

Het gaat om de Macaca sylvanus, een soort baviaan zonder staart zoals er sinds 1740 al tientallen in vrijheid leven op de rots van Gibraltar. Dat is een bedreigde diersoort uit Marokko en Algerije. Handel in die beesten is daarom verboden, maar kennelijk worden er toch exemplaren gesmokkeld.

"Jong zijn het verschrikkelijk leuke beestjes. Maar als ze vier, vijf jaar oud zijn, proberen vooral mannetjes dominant te worden en vallen bij gebrek aan soortgenoten mensen aan, zeker hun eigen baas", aldus een veearts voor de tv.

Er gaan geruchten in Frankrijk dat inmiddels ook gevechten worden georganiseerd tussen dergelijke, 60 centimeter grote, 15 kilo zware bavianen, met hoektanden van zo'n 5 centimeter lang, net als tussen pitbulls. Ernstige ongelukken met mensen zijn evenwel nog niet gesignaleerd.

Als ze eenmaal met mensen in contact zijn geweest, kunnen de dieren niet meer terug naar hun natuurlijke omgeving of naar een troep soortgenoten in een dierentuin, waar ze onmiddellijk zouden worden uitgesloten. Dierenasiels nemen ze ook niet omdat het bezit ervan verboden is. De enige oplossing is de apen af te maken. De vrees bestaat dat illegale eigenaren dat niet over hun hart kunnen verkrijgen, en de beesten dus maar loslaten in een bos. Met alle gevaren van dien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 september 2000

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 september 2000

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken