Bekijk het origineel

Servië en Montenegro gaan over unie praten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Servië en Montenegro gaan over unie praten

Onafhankelijk Kosovo onbespreekbaar

2 minuten leestijd

PODGORICA - Servië en Montenegro zullen op korte termijn formeel overleg gaan voeren over hun toekomstige verhouding tot elkaar. Premier Filip Vujanovic van Montenegro, dat samen met het grotere Servië de Federale Republiek Joegoslavië vormt, heeft dat gisteren gezegd. Mogelijk zullen de twee deelrepublieken besluiten de huidige federatie om te vormen tot een losse confederatie.

Onder het bewind van de tot aftreden gedwongen oud-president van Joegoslavië Slobodan Milosevic was de verhouding tussen Podgorica en Belgrado gespannen. De nieuwe Joegoslavische president, Vojislav Kostunica, heeft al laten weten naar een betere relatie met Montenegro te streven. Zondag bracht een van de leiders van de oppositie onder Milosevic, Zoran Djindjic, een bezoek aan Podgorica om er met de pro-westerse regering over de toekomst te praten.

Twee jaar geleden kwamen in Montenegro de hervormers aan de macht. Zij besloten zich niets meer aan te trekken van Belgrado. Milosevic reageerde daarop door een handelsembargo af te kondigen tegen Montenegro. Een van de eerste beleidsdaden van president Kostunica was het schrappen van dat handelsverbod.

Vorig jaar stelde de Montenegrijnse regering al voor de huidige federatievorm van Servië en Montenegro te wijzigen in een veel losser verband. Zelfs de naam Joegoslavië zou sneuvelen in het Montenegrijnse voorstel. Podgorica stelde voor een unie van onafhankelijke naties in het leven te roepen, de Unie van Servië en Montenegro.

Ook Djindjic heeft gezegd voorstander te zijn van grote veranderingen in de federatie. Alleen defensie, buitenlands- en monetair beleid zouden in zijn visie nog onder een centrale regering vallen. Een onafhankelijk Kosovo is voor Kostunica onmogelijk, gezien de resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin "de territoriale integriteit en soevereiniteit van de Federale Joegoslavische Republiek worden gegarandeerd", zei hij gisteren. "De kwestie Kosovo moet worden opgelost binnen het raamwerk van die resolutie en niet volgens de wensen en verlangens van bepaalde Albanese leiders, met name die met een separatistische inslag."

Buurlanden

De leiders van de Joegoslavische buurlanden Bosnië, Kroatië, Roemenië en Bulgarije hebben de nieuwe regering van Kostunica gisteren diplomatieke steun toegezegd.

De Bosnische minister van Buitenlandse Zaken, Jadranko Prlic, zei dat de zege van Kostunica nieuwe mogelijkheden voor de regio schept en zal helpen de situatie in Bosnië te stabiliseren. Prlic legde de verklaring af na afloop van een bijeenkomst met de president van Hongarije, Ferenc Madl, en diens minister van Buitenlandse Zaken, Janos Martonyi, in Boedapest. Hij zei verder dat hij bereid is te spreken over normalisering van de betrekkingen tussen Bosnië en Joegoslavië, alsmede over de terugkeer van vluchtelingen en de handel tussen beide landen.

Een Kroatische regeringswoordvoerder zei dat de betrekkingen tussen Zagreb en Belgrado zullen afhangen van verdere democratisering in Joegoslavië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Servië en Montenegro gaan over unie praten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken