Bekijk het origineel

Amsterdam is oude pijpleiding kwijt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amsterdam is oude pijpleiding kwijt

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam is eindelijk af van een 87 kilometer lange pijpleiding die al twintig jaar als een molensteen om haar nek hangt. Het college van burgemeester en wethouders heeft hierover met het energiebedrijf OKEP overeenstemming bereikt.

Voorwaarde voor de verkoop is echter dat OKEP een leveringscontract met Shell krijgt. OKEP, waarin de energiebedrijven Eneco, Nutsbedrijf Westland en Energie Delfland zitten, wil de leiding gebruiken voor transport van CO (een afvalproduct van Shell) vanuit het Botlekgebied naar kassen in het Westland. Hier wordt CO gebruikt voor bemesting.

Amsterdam besloot in 1965 een pijpleiding aan te leggen tussen het Westelijk Havengebied en de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam. Hiervoor richtten de gemeente en de overheid samen de Nederlandse Pijpleidingmaatschappij (NPM) op, waarvan beide partijen aandeelhouder zijn. De pijpleiding was bedoeld voor een raffinaderij van Mobiloil, die in 1982 werd gesloten. Sindsdien is geprobeerd kopers te vinden voor de hele pijpleiding of delen daarvan. Pas in 1997 kwam OKEP als serieuze koper in beeld.

Aan de gemeente heeft de NPM, evenals de overheid, 70 miljoen gulden betaald voor de exploitatiekosten. Het college wil deze schuld nu kwijtschelden. Voor de verkoop van de pijpleiding ontvangt de gemeente 1,5 miljoen gulden. Bovendien komen de jaarlijkse kosten van 700.000 gulden te

vervallen als bijdrage in de exploitatiekosten.

Voordeel voor de gemeente is dat de leiding nu in één keer kan worden verkocht en dat zij nu ook af is van de kosten voor eventuele verwijdering van de leiding die werd geraamd op 26 à 44 miljoen gulden. De gemeenteraadmoet het collegebesluit nog goed keuren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Amsterdam is oude pijpleiding kwijt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken