Bekijk het origineel

Kamer wil snel einde aan monopolie kabel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer wil snel einde aan monopolie kabel

UPC beticht van stuitend gedrag

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet zo snel mogelijk een einde maakt aan het monopolie op de kabel. Na CDA en D66 wil nu ook de PvdA de kabelmarkt openstellen.

De PvdA steunde tot nu toe het verzoek van het kabinet om de kabelmarkt nog twee jaar gesloten te houden voor concurrenten. Maar de aanhoudende stroom klachten over kabelaar UPC heeft de PvdA van gedachten doen veranderen. "De situatie is zeer schrijnend. UPC vertoont zulk stuitend monopolistengedrag, dat het doet denken aan het vroegere Oost-Europa", zegt het PvdA-kamerlid Wagenaar.

Zij wil staatssecretaris De Vries volgende week voorstellen het monopolie te beëindigen. Ze vindt dat andere kabelbedrijven niet de dupe mogen worden van de problemen bij UPC. "Ook Casema heeft problemen." Maar dat UPC de grote boosdoener is, geeft ze toe.

"Klanten hebben liever service dan een vergoeding. Nu belooft UPC voor elke 24 uur storing twee dagen abonnementsgeld terug te betalen. Maar 24 minuten is al te lang."

Beginnende spelers

UPC bestrijdt de aantijging van monopolistengedrag. "Alleen op het gebied van kabeltelevisie hebben we een monopoliepositie. Met internet en telefonie is er juist volop concurrentie. We zijn maar beginnende spelers op die markten. Als ons kabelnetwerk wordt opengesteld, profiteert de concurrentie. En vooral KPN, dat al een dominante positie heeft op het gebied van internetinfrastructuur en -toegang", aldus een woordvoerder.

Een andere grote kabelaanbieder, Casema, vindt dat er te praten valt over een vervroegde openstelling van het kabelnetwerk voor concurrentie. "Er kan altijd onderhandeld worden, maar er moet wel wat tegenoverstaan. Wij hebben miljoenen aan aanleg en onderhoud in ons netwerk geïnvesteerd, daar kun je de concurrentie niet zomaar van laten profiteren", vindt een zegsman. "Maar van meer aanbieders moet je ook niet te veel heil verwachten. Hoeveel internetproviders zitten er nu wel niet in de problemen?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Kamer wil snel einde aan monopolie kabel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken