Bekijk het origineel

Onlusten werpen schaduw over top in Sharm el-Sheik

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onlusten werpen schaduw over top in Sharm el-Sheik

Delegatie Amnesty kapittelt Israël

3 minuten leestijd

JERUZALEM - Terwijl de Israëlische en Palestijnse leiders op de top in het Egyptische Sharm el-Sheik probeerden een bestand te bereiken, laaide het geweld in de Palestijnse gebieden gisteren weer op. Twee Palestijnen werden gedood: een 15-jarige jongen en een politieman. Meer dan veertig Palestijnen raakten gewond, evenals twee Israëlische soldaten.

Op de Westoever en in de Gazastrook werden marsen gehouden waarin duizenden Palestijnen zich tegen een staakt-het-vuren met Israël verklaarden. "Ja tegen de intifada, nee tegen de top." De onlusten waren de gewelddadigste van de afgelopen vier dagen.

Het geweld wierp een schaduw over de top in Sharm el-Sheik, waar de Israëlische premier, Ehud Barak, en de Palestijnse leider Yasser Arafat door de Amerikaanse president Bill Clinton, de Egyptische president Hosni Mubarak, de Jordaanse koning Abdullah, VN-secretaris-generaal Kofi Annan en EU-buitenlandcoördinator Javier Solana werden geprest om het in elk geval eens te worden over een staakt-het-vuren.

Inmiddels zijn de Palestijnse autoriteiten begonnen met het weer oppakken van moslimextremisten die vorige week inderhaast werden vrijgelaten om te voorkomen dat ze het slachtoffer zouden worden van aanvallen van Israëlische gevechtshelikopters. Dat zei Mahmoud Zahar, woordvoerder van de radicale Hamas-beweging, gisteren.

Enkele honderden gevangenen, onder wie tientallen moslimextremisten, werden donderdag vrijgelaten uit Palestijnse gevangenissen. Dat gebeurde nadat Israël had aangekondigd dat het Palestijnse doelen zou aanvallen als vergelding voor het lynchen van twee Israëlische militairen. De Palestijnse autoriteiten zeiden dat ze de veiligheid van de gevangenen niet meer konden garanderen.

Zeker veertien van de 35 extremisten die uit de Jneid-gevangenis in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever werden vrijgelaten, zijn inmiddels weer opgepakt, zei Zahar. In de Gazastrook zocht de politie ook naar vrijgelaten gevangenen.

Martelaren

Een delegatie van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft geconcludeerd dat Israël zich in de Palestijnse gebieden schuldig maakt aan excessief geweld. Amnesty verwijt de Israëlische autoriteiten met name dat zij bij hun optreden tegenover Palestijnen gebruikmaken van "militaire methoden" in plaats van "politiemethoden."

Delegatielid Elizabeth Hodgkin erkende dat er momenten zijn geweest waarop Israëlische soldaten het recht hadden terug te vuren, omdat op hen werd geschoten. "Maar er was werkelijk praktisch geen enkel incident dat niet met andere politiemethoden had kunnen worden opgelost", zei Hodgkin, die samen met een gewezen politiefunctionaris, Stephen Males, van 4 tot 13 oktober Israël, de Westoever en de Gazastrook bezocht.

Een Israëlische vertegenwoordiger bij de Mensenrechtencommissie, Tuvia Israëli, zei dat Israël had geprobeerd een "uitbarsting van geweld" te beteugelen. Zij wees erop dat Israëlische militairen wel moesten reageren nadat er met molotovcocktails was gegooid naar burgers en soldaten, "anders was het geweld nog verder uitgebreid."

Over de dood van 27 minderjarigen zei Hodgkin dat "kinderen die met stenen gooien geen levens in gevaar brengen en dus ook niet mogen worden gedood." Zij bekritiseerde zowel de Israëlische als de Palestijnse autoriteiten omdat die hebben nagelaten de dodelijke incidenten te onderzoeken, om daar lering uit te trekken. De Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu zei gisteren voor de Israëlische televisie dat Arafat kinderen met opzet voor het oog van de camera's laat vermoorden, om zodoende martelaren van hen te maken.

De speciale Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties kwam vandaag in spoedzitting bijeen om het geweld in de Palestijnse gebieden te bespreken. Het wordt de vijfde maal in de geschiedenis van de commissie dat zij voor spoedberaad bijeenkomt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Onlusten werpen schaduw over top in Sharm el-Sheik

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken